A CET átadásának csúszása miatt bevételtől esik el Budapest

Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes szerint a CET fejlesztője, a Porto Investment nem beszél a valódi problémákról. A kereszténydemokrata főpolgármester-helyettes sajtótájékoztatóján közölte: az igazi probléma az, hogy az épület nem készült el a 2010. augusztus 31-i időpontra, emiatt a fővárosnak kára keletkezett, mivel nem tudják kiadni a helyiségeket, és bevételtől esik el Budapest. A Duna-parti Közraktáraknál a mintegy 27 ezer négyzetméteres CET (Central European Time, azaz közép-európai idő) elnevezésű komplexum kialakítását a tervek szerint 2010 augusztusában kellett volna befejezni, a 8,5 milliárd forintos beruházás PPP-konstrukcióban, a Fővárosi Önkormányzat szerepvállalásával és a Porto Investment Kft. fejlesztéseként valósul meg. A hatalmas bálnára hasonlító épületegyüttesben sok üzlet működik majd, a kis butikoktól, bároktól, művészeti galériáktól a nagyobb egységekig, éttermekig.

Bagdy Gábor elmondása szerint probléma az is, hogy a tervező holland Kas Oosterhuis szerint nem olyan minőségben épült meg a CET, amilyennek ő eltervezte. A szerződéses konstrukció összességében előnytelen, és kedvezőtlen a fővárosra nézve, az előnyök pedig inkább a Porto Investmentnél keletkeznek, a kockázatokat pedig Budapest vállalta magára. Hangsúlyozta, hogy a problémákat továbbra is tárgyalásos úton szeretnék rendezni. Bagdy Gábor kiemelte azt is, hogy nemcsak a főváros került nehéz helyzetbe, hanem a fejlesztőn keresztül a projekt magyar vállalkozói is.
   
Márton Imre, a Porto Investment ügyvezetője pénteki délelőtti sajtótájékoztatóján azt mondta, ha a főváros az ígéretéhez híven hétfőn aláírja a közműszolgáltatókkal a szerződést, akkor jó eséllyel a tavasz végén átadhatják az épületet. Bagdy Gábor erre úgy reagált, hogy a város megteszi a lépéseket azért, hogy hétfőn aláírják ezeket a szerződéseket. Márton Imre kijelentette, hogy a fővárost nem érheti vagyonvesztés, mivel az épület végig Budapest tulajdonában maradt és marad, és az átadás után 8 milliárdos vagyonnal gazdagodik.

Forrás: MTI