Törvénytelen lehet az angyalföldi mélygarázs pályázat

2008. szeptember 26.

A Budapest XIII. kerületi önkormányzat pályázatot írt ki három mélygarázs megépítésére. A pályázatban szereplő konstrukciót egy soproni ügyben az illetékes bíróság jogerősen törvénytelennek nyilvánította, így félő, hogy az Angyalföldön sem alkalmazható. A Fidesz-KDNP frakció a Közigazgatási Hivatalhoz fordult az ügyben. Spaller Endre, frakcióvezető közleménye.

A három mélygarázsból kettő a Róbert Károly körút mentén, egy a Tisza utcában valósulna meg. A mélygarázsok részben, vagy egészben forgalomképtelen területen jönnének létre. A mélygarázst építő cégnek tulajdonába kerülne az építmény, amiért ő földhasználati díjat fizetne. Forgalomképtelen területet, azonban nem lehet földhasználati díjjal megterhelni, áll a bíróság ítéletében.

A Fidesz-KDNP frakciója szerint a tarthatatlan parkolási helyzet megszűntetésében az önkormányzatnak is részt kell venni. Egy nagyvárosban a mélygarázs ugyanolyan infrastruktúra, mint a járda, vagy az úttest. Az önkormányzatoknak ugyanúgy kéne mélygarázst vagy parkolóházat építeni és üzemeltetni, ahogy a járdán lévő parkolóhelyeket is rendben tartja, és díjfizetés ellenében az autósok rendelkezésére bocsátja. Az önkormányzati részvétel az útja annak, hogy a járda ismét a járókelőké legyen, és az autósoknak is legyen parkolóhelyük.

Egy nagyváros, egy gazdag kerület önkormányzata mindig több lehetőséggel rendelkezik, mint egy kisebb település vezetői. A több lehetőség mellet olykor több feladat is hárul rájuk. A parkolási helyzet javítása, a járdák járhatóvá tétele ilyen feladat. Reméljük, ezt az önkormányzat vezetői a jövőben belátják.

Spaller Endre
frakcióvezető
Bp. XIII. kerület Fidesz-KDNP frakció