A totalitárius diktatúrák áldozatainak európai emléknapján emlékeztünk

2012. 08.23.

Immár második alkalommal rendezték meg az Európai Unió által kötelező emléknappá nyilvánított megemlékezést a totalitárius diktatúrák áldozatainak emlékére. Ezúttal Magyarország volt a szervező és a megemlékezést a Parlamentben tartották. A konferencia résztvevőit Áder János köztársasági elnök üdvözölte, majd Navracsics Tibor igazságügyi miniszter vezette be az előadások sorát.

KDNP

Augusztus 23. fémjelzi az embertelen nemzeti szocialista és a kommunista önkényuralmi rendszerek összefonódását. Ezen a napon kötötték meg a két rendszer közötti aljas együttműködési megállapodást, melyet a köznyelv Molotov-Ribbentrop paktum néven ismer. Helyesebb azonban Hitler-Sztálin megállapodásról beszélni, melynek titkos záradéka Lengyelország immáron harmadik felosztását tartalmazta. Az emléknapon 12 ország igazságügyi miniszterei, illetve államtitkárai tettek hitet a diktatúrák - mindegy milyen politikai színezetűek is - feltétlen elítélésére, kiemelve, hogy a nemzeti szocialista és a kommunista rendszerek egyformán elutasítandók. Mindent meg kell tennünk, hogy egyik rendszer se támadhasson fel, mert ez az áldozatok emlékének meggyalázása is lenne.

A konferencia résztvevői élénk vita során tisztázták álláspontjaikat, melyek lényegileg nem tértek el egymástól. A meghívott vendégek közös nyilatkozatot írtak alá, melyben elhatározták, hogy európai emlékmúzeumot létesítenek a nemzeti szocialista-, a kommunista- és más diktatúrák megjelenítésére. Elhatározták, hogy jövő év szeptemberéig közös kiállítást valósítanak meg, melyben minden ország bemutatja azt a hősként tisztelt polgárát, aki valamelyik diktatúra elleni harcban tűnt ki és példát mutat az utókornak. A kiállítás a tervezett múzeum pilótprojektje lesz, amit a Terror Háza Múzeum fog szervezni. Eötvös Péter KDNP Kommunizmus Bűnei Munkacsoport