Áskálódók II.

Míg az elmúlt egy év alatt, a kormányváltás után a média jelentős része valamelyest hangot váltott és iparkodott a megváltozott viszonyokhoz igazítani a hangvételt – a Népszava abban a szerencsés helyzetben van, hogy semmit sem kellett változtatnia. Kormánypárti korában is egyetlen gondja az volt, hogy bebizonyítsa, minden rossz, amit a Fidesz mond, tesz, vagy tervez. Ellenzékiként ugyanezt folytatja. Minden rossz, amit az Orbán-kormány és a kormánypártok terveznek, mondanak, vagy tesznek. Ehhez magát a lapot nem is kell végigolvasni – amúgy is kevesen teszik – elég átfutni a fő- és alcímeket, a többit minden politika iránt érdeklődő honpolgár amúgy is tudja. Íme egy csokornyi az információk tömkelegéből:

d-y-ó

Népszava, 2011. május 19. csütörtök

1.    „Újra sorozást akar a Fidesz. Behívással ijesztgetné az embereket a Fidesz.” (A zembereket – szokta volt mondogatni Dési János az ATV-ben)

2.    „Szijjártó: Orbán fogorvosa a baloldaliaknak is fúr:” Képaláírás: „Ahol a korona felkerülhet. Orbán Viktor a fogorvosnál”.

3.    „Lapunk is konzultál, feleljen a kérdéseinkre. Mészáros Márta kérdése: Megkérdezném az embereket (a zembereket), hogy miért szavaztak a Fideszre, tulajdonképpen mit is akartak a kormánytól?”

4.    „Korrupcióból ötös. Sokan hajlandók kenőpénzt, ajándékot adni”.
5.    „Pálinkás József »utálta kiź Rooseveltet.”

6.    „Semmibe veszi Orbán a pedagógusokat. Határidőn túl sem kapott választ a sztrájkbizottság.”

7.    „Jegelik a feszültséget” „A kabinet informális találkozóval odázta el a rendvédelmiek erőteljes fellépését.” „Tömegeket terelnek vissza a bizonytalanságba”.

8.     „Ultimátum a bankoknak. Tervezetből van elég, megoldás még egyáltalán nem látszik a devizahitelesek problémájára.” Képaláírás: „A devizahitelesek mellett az építőipar a legnagyobb vesztese annak, hogy a kormány nem talál megoldást.”

9.     „Nem tetszik a kamara a vállalkozóknak.”

10.    „Visszaestek márciusban a reálbérek. Jövedelemcsökkenés és növekvő infláció sújtja az alacsony jövedelműeket. – Az álláskeresők a visszaterelni tervezettek versenyétől tartanak.”

11.    „A kormány rontotta le a versenyképességünket. Még Ukrajna előtt, a szlovákok mögött vagyunk.”

12.    „Budapesti gyors. Nem sikerült szomszédainkkal elfogadtatni az állampolgárság kiterjesztését, a kormány elvesztette a legjelentősebb határon túli magyar szervezetek támogatását.”

13.     „Ölészeti tanulmányok” Dési János tollából.

14.    „Felbruttósított bevallás” Bonta Miklós írása.

15.    A nap gúnyrajzán egy lüke alak szól a puskát tartó Semjén Zsolthoz: „Nem, az ember még az Alaptörvény szerint is védett faj, de egyedekre kaphat odafönt kilövési engedélyt…” – mutat a felhők felett trónoló Orbán Viktorra.

16.    „Precedenst teremtett Pozsony” – elutasította a kettős állampolgársági törvény megvitatását.

17.    „Markó Béla nem érti a Fideszt”.

18.    „Visszaélésekben második helyen. Rosszabb arányt csak Oroszország produkált”.

Eddig a főcímek és alcímek napi gyűjteménye. De ez mind eltörpül a címlapon beharangozott konzultatív ellenakcióhoz képest, amely a most kézbesített konzultációs kérdőív fordítottja, amely terjedelemben messze meghaladja az eredetit. Ezért csak mutatóban az első kérdés:

19.    „A kormány szerint meg kell könnyíteni a munkavállalók kirúgását. … Mások szerint be kellene vezetni 55 év felett a védett kor intézményét. És erre a harmadik válaszlehetőség?

„Mindegy, mit válaszolok, hiszen úgyis azt csinálnak, amit akarnak.”

A kérdések így folytatódnak 1 – 10-ig. A válasz minden esetben refrénszerű: „Mindegy, mit válaszolok, hiszen úgyis azt csinálnak, amit akarnak.”

A tréfásnak szánt ál-kérdőív értelmét aztán a Tárki kutatója komolyan megideologizálja:

20.    „Tárki: Jó a kérdőív, csak nem ér semmit.”

Talán egyetlen számból is levonhatjuk azt a következtetést, ami évente kétszázötvenszer feltehető: Érdemes-e olyan újságot írni, kiadni és olvasni, amely minden felmerülő problémára negatív választ ad, valós információk helyett? A választ az auditált példányszáma rejti. Vagy az sem.