Orbán Viktor: 2,5 millió honfitársunk beoltva. Újraindulhatnak az üzletek és a szolgáltatások!

Átlépte a beoltottak száma a két és félmilliót, újraindulhatnak az üzletek és a szolgáltatások – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök a Facebookon közzétett videóban.

Origo.hu – Facebook

A mai napon fontos mérföldkőhöz érkeztünk: 2,5 millió honfitársunk beoltva – jelentette be a miniszterelnök.

A vírus háborút indított ellenünk, és az egyetlen győzelemmel kecsegtető eszköz a vakcina – mondta Orbán Viktor.Egy hónap alatt két és félszeresére növeltük a beoltottak számát, ezért újraindulhatnak az üzletek és a szolgáltatások! Járványügyi intézkedések lesznek, kérem önöket, ezeket tartsák be!

A miniszterelnök hozzátette, hogy az oltás hasonló tempóban folytatódik. Megköszönte a munkát az orvosoknak és az ápolóknak, és mindenkit arra kért, regisztráljanak az oltásra.Magyarország lesz az az európai ország, ahol a leggyorsabban jut vakcina mindenkinek. Nekünk minden élet számít! – zárta a bejelentést Orbán Viktor.

Ezt követően holnaptól a 144/2021-es kormányrendelet értelmében az alábbi intézkedések lépnek életbe:

• A kijárási tilalom az este 10 óra és reggel 5 óra közötti időszakra módosul.

• Az üzletek reggel 5 óra és este 9:30 között lehetnek nyitva.

• Az üzletek, köztük a március 8. óta zárva tartó üzletek újfajta, négyzetméter alapú szabályok mentén ugyan, de nyitva lehetnek. Átlagosan 10 négyzetméterenként 1 vásárló lehet az üzletben az új szabályozás szerint.

• A szolgáltatásokkal kapcsolatos ideiglenes védelmi intézkedések megszűnnek, így kinyithatnak a fodrászok, kozmetikák és más szolgáltatók.

• A vendéglátó üzletek ugyanakkor továbbra sem nyithatnak ki normál üzemben, csak az ott dolgozók tartózkodhatnak ezekben az egységekben. Csak az elvitelre alkalmas ételek kiadása és szállítása érdekében, az ehhez szükséges időtartamig mehetnek be az éttermekbe a vendégek. A szállodák továbbra sem fogadhatnak vendégeket.