Szabolcs megye történelmi feladata a határon túli magyarság integrálása

A kormány kiemelt támogatásokkal segíti Szabolcs megye fejlődését, hosszú távon a Kárpátalján és Partiumban élő magyarság integrálásában látja a régió feladatát.

kdnp.hu – MTI

A kormány stratégiai szövetségesnek és kiemelt partnernek tekinti Szabolcs-Szatmár-Bereg megyét – jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter a nyírbogáti általános iskola tornatermének átadásán pénteken.

Lázár János elmondta, a következő néhány hónapban Szabolcs megyében – Nyíregyházán kívül - 70 milliárd forintot fog felosztani a kabinet a települések között, Nyírbogát ebből „joggal számíthat” legalább 1,5 milliárd, de inkább 1 milliárd 800 millió forintra.

A kormány távlati elképzeléseiben Szabolcs megyének az a feladata, hogy integrálja a környék magyarjait és azokat is, akik átmenetileg a határon kívülre szorultak és ott élik életüket, és ma Kárpátalján és a Partiumban próbálnak boldogulni – hangsúlyozta a miniszter.

Kifejtette, a közös bajból, a közös nehézségekből, a gazdasági visszaesésből, a munkanélküliségből egy új lehetőséget kapott a megye azáltal, hogy a kormány a megyére és a megyében lakókra regionális központként tekint. Nyíregyházának és Szabolcsnak az a történelmi küldetése – folytatta – , hogy lehetőséget biztosítson a határon túli magyaroknak a Magyarországhoz való tartozásra.

Lázár János az oktatási intézmény tanulóihoz és pedagógusaihoz szólva hangsúlyozta, a kabinet a következő időszakban kiemelt feladatának tekinti, hogy a magyar oktatás és nevelés alapvető kérdéseit áttekintse és meghatározza az oktatásügy következő tíz-húsz esztendejét. Ebben a képesség, a lehetőség és a minőség a három kulcsszó, ezek kiemelt jelentőséggel bírnak – mondta a miniszter.

A nyírbogáti általános iskola tantermét - egy országos program keretében – mintegy 300 millió forintból, központi költségvetési forrás segítségével építették meg. Az eseményen Lázár János mellett részt vett Boros Anita, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium vagyongazdálkodásért felelős helyettes államtitkára, Simon Miklós, a Fidesz-KDNP országgyűlési képviselője, valamint a több megyei és járási hivatalvezető is.