Szent László-év: fontos a keresztény Európa megőrzése

A Kárpát-medencei magyarság megerősítésére és a közép-európai országok szoros együttműködésén alapuló sorsközösség vállalására kötelez ma Szent László öröksége – hangsúlyozta a nemzetpolitikáért felelős államtitkár.

kdnp.hu – MTI

Borkai Zsolt (Fidesz-KDNP) polgármester, Veres András győri megyés püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke és Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár (b-j) a Szent László-év megnyitóján a győri városháza dísztermében 2017. február 17-én. (Fotó: Krizsán Csaba – MTI)

Potápi Árpád János pénteken Győrben, a Szent László-év központi megnyitóján, a városházán kiemelte: a nemzetpolitikai célokkal összhangban soha nem látott mértékű támogatást tudott adni a kormány 2010 óta a Kárpát-medencei magyaroknak. Sorra hirdette meg a pályázatokat, többet ezek közül emelt összeggel. A következő hónapokban külhoni óvodafejlesztési programot hirdetnek meg és folytatódik a testvértelepülési pályázat is – sorolta.

Hozzátette: a lengyelek, a csehek, a szlovákok, a szlovénok, a horvátok, a szerbek és a magyarok egymásra utaltságát még hangsúlyosabbá teszi a keresztény Európa megőrzése és az annak érdekében kifejtett munka. 

Szent László alakja olyan szimbólum, amelyet a közép-európaiság és a visegrádi országok tekintetében is használhatunk, mert ha rajta akarunk maradni a kontinens térképén évszázadok múlva is, akkor ezeket a barátságokat ápolni kell – hangsúlyozta.