Miskolci ünnep: átadták a város díjait

– Miskolcon nagyon sokan vannak, akik példaképek lehetnek, akik kiemelkednek a sokaságból, utat mutatva mindenkinek, aki hajlandó a tekintetét kicsit feljebb emelni a napi rutinból – mondta ünnepi beszédében Kriza Ákos polgármester. Miskolc város ünnepi közgyűlését a Miskolci Nemzeti Színházban tartották.

img_5595.jpg

Fotó: Mocsári László (minapo.hu)

– Május 11-e Miskolcnak ugyanolyan jelentőségű ünnep, mint az országnak a nemzeti ünnepei – szögezte le Kriza Ákos polgármester ünnepi beszédében. – A május mindig reményt kelt, mert ez a hónap valahogy önmagában kicsit megszépít mindent. Valahogy ekkor érezzük úgy először a hosszú tél után, hogy végre napsütéshez, és lágy szellőjű levegőhöz jutunk a borongós hideg idők után. Igen. Valahogy így van ez Miskolccal is, mert hosszú, borongós, hideg időket élt meg.

– Én orvosként mindig azt mondtam, amikor közélettel kezdtem foglalkozni, hogy az a miskolciak gondja, amiről a rendelő várójában beszélnek – mutatott rá a városvezető. – Amiről beszél a postás, és az óvónő, amit panaszol a diák és a nyugdíjas, vagy amiért bosszús a vendéglős, és mérgelődik a fodrász.

img_5591.jpg

Fotó: Mocsári László

De ugyanennek a fordítottja is igaz, fűzte hozzá Kriza Ákos. Mint fogalmazott, „akkor jó valami a városban, ha azt dicséri a boltos, örül neki a villamoson vagy a buszon utazó, nem kritizálja a fodrász, élvezi a bulizni akaró fiatal, vagy biztonságosnak tartja a nagymama.” És persze fontos az is, hogy mit mondanak rólunk a hozzánk látogatók – tette hozzá.

– Ma én annak örülök, és azért reménytelibb a mostani május, mert nem mi, politikusok, hanem önök mondják már, hogy jó Miskolcon élni. Jó miskolcinak lenni! – emelte ki a város polgármestere.

Kriza Ákos emlékeztetett, a Miskolci Borangolás alkalmával tele volt az avasi pincesor. Az egyik pincetulajdonos érdeklődésére elmondta: hosszú évek óta várja, hogy teltház legyen a pinceudvaron – ez pedig tavaly és az idén is megtörtént. Ugyanez elmondható a főutcán található éttermekről is – folytatta a városvezető. A tulajdonosok szerint is folyamatosan növekszik a forgalmuk. Hiszen ha vannak munkahelyek a városban, akkor egyre többen engedhetik meg maguknak, hogy betérjenek a vendéglőkbe egy finom ebédre, vagy vacsorára. De a kerékpárosok is elmondták, hogy mennyivel jobb az új CNG buszok után tekerni, hiszen alig van kipufogógázuk. És ez nemcsak a bicikliseknek jó, hanem az egész városnak.

– Mindemellett a fiataljaink és nyugdíjasaink már biztonságosabban járhatnak-kelhetnek a városban. Rendőreink és rendészeink riasztáskor rövid idő alatt bárhová odaérnek – hangsúlyozta Kriza Ákos. – És igen, a nyugdíjasok is azt mondják: érzik a város megbecsülését, hogy nem hiába dolgoztak Miskolcért, hogy az elmúlt években valódi közösséggé váltak, hiszen ismerik egymást koncertről, főzőversenyről, színházból.

De a Diósgyőri várba, Lillafüredre vagy Miskolctapolcára látogató turisták bejegyzései is a város fejlődéséről árulkodnak. „Egy polgármesternek munkájáról jobb visszajelzés nem kell, és ez elég motivációt jelent a jövőre nézve is”, fűzte hozzá.

dsc_0007.jpg

Fotó: F. Kaderják Csilla

„A város napja a példaképek ünnepe is”

– Miskolcon nagyon sokan vannak, akik példaképek lehetnek, akik kiemelkednek a sokaságból, utat mutatva mindenkinek, aki hajlandó a tekintetét kicsit feljebb emelni a napi rutinból – fogalmazott a városvezető. – Ma is születnek maradandó, jövőformáló dolgok Miskolcon. Csak nehezebb őket észrevenni. A mi korunk nem a hídembereké, nem a monumentális épületekben mérjük az eredményeket. De attól még a különleges emberek, és munkáik itt vannak közöttünk.

– A város napja bensőséges ünnep. Május 11. nekünk, miskolciaknak egyfajta második születésnapot jelent, amikor egyszerre ünneplünk mindent és mindenkit, aki és ami számunkra Miskolcot jelenti – mondta.

– A bensőségesség a közösségből fakad. Abból az érzésből, hogy a miskolciak, ha itt születtek, vagy ide telepedtek, vagy már elszármaztak innen, mégis közösségként viselkednek! Együtt örülnek a közös sikereknek és együtt búslakodnak, ha valami baj történik – fogalmazott Kriza Ákos.

Ennek a városnak sok emblematikus eleme van. Helyei, épületei és személyei. Utóbbiak közül egy párat idén is kiemelnek, és a közösség háláját fejezik ki irányukba. Van köztük tudós, mérnök, tanár, újságíró, orvos, zenész, rendező, építész, képzőművész, védőnő, sportoló is.

– Mindenkinek a munkája fontos, és mindenki hozzátehet a város épüléséhez – hangsúlyozta Miskolc polgármestere.

Kriza Ákos végül köszöntötte az idei díjazottakat, akik valódi példaképei a miskolci közösségnek, amely háláját a hamarosan átadandó elismerések útján fejezi ki.

– Legyenek büszkék ezekre az elismerésekre! Megérdemlik. Számomra pedig megtisztelő, hogy ma városunk legjobbjait Miskolc nevében elismerhetem – fogalmazott Kriza Ákos, a kitüntetettek további munkájához jó egészséget, sok erőt és rendíthetetlen hitet kívánt.

Miskolc város polgármesterének ünnepi beszéde után Csiszár Miklós, a város jegyzője mondta el, hogy az április 21-ei zárt ülésen szavazták meg az idei kitüntetetteket. Majd Kriza Ákos adta át a város díszpolgári címeit, amelyet a város Aranykönyvébe is bejegyeztek.

DÍSZPOLGÁR

Dr. Kocziszky György mérnök, közgazdász, egyetemi tanár, a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanács, továbbá számos bizottság, testület tagja vagy elnöke. Jelenleg a Gazdaságtudományi Kar tanára. Fő kutatási területei az európai integráció gazdaságtana, a regionális gazdaságtan és a növekedés- és fejlődéselméletek.

DÍSZPOLGÁR

 Szilágyi István Levente, az MVK Zrt. nyugalmazott igazgatója. Valamikor kezdő mérnökként lépett be a Miskolci Közlekedési Vállalat kapuján. Akkor még ő sem gondolta, hogy több mint három és fél évtizedet tölt itt és a szakmai ranglétrát végigjárva, a cég elsőszámú vezetője lesz.

 PRO URBE kitüntető címet kapott Dobos Zsolt Károly, az Andrássy Gyula Szakközépiskola legendás tanára. Egykori tanítványai kiemelik és dicsérik szeretetteljes nevelő munkáját, valamint azt, ahogyan meg tudta szerettetni velük a tanulást. Miskolc városának megbecsült közszereplője.

 

PEDAGÓGIAI DÍJ-at kapott Csonka Lászlóné igazgatóhelyettes. Munkája során egyre inkább a sajátos nevelési igénnyel bíró gyermekek felé fordult. Kollégái, ismerői lelkiismeretes, alapos, széles látókörű embernek tartják. Olyan empatikus személyiségnek, akit a gyerekek, szülők, kollégák egyaránt tisztelnek és szeretnek.