Dialógus a társadalmi felzárkózásról

Társadalmi felzárkózásról tartottak beszélgetést az Európa Dialógus című rendezvénysorozat keretében december 11-én. Az eseményt a Dialógus Alapítvány a Hanns Seidel Alapítvány támogatta.

dialógus

A rendezvényen tárgyalt főbb témák az esélyegyenlőség, roma felzárkózás, szociális támogatások, kihívások voltak. Rávilágítottak, a szociális problémák jelen vannak Magyarországon és az Európai Unióban is, valamint kiemelték, ezen problémák orvosolása sokkal gyorsabban történhet meg kölcsönös együttműködéssel.

Az eseményen szó esett arról, hogyan teremtenek a romák kulturális, fizikai, és intellektuális értékeket Magyarország és az Unió számára. Mint kiderült, a felsőoktatásban egyre több roma vesz részt, illetve jut diplomához. Ennek ellenére, még mindig vannak javítandó részei az oktatásnak, például az előadáson is említett iskolai szegregáció, ami nemcsak itthoni leküzdendő akadály, hanem az Unióban is létező nehézség.

dialógus

Szó esett a gyermeknevelés fontosságáról, amely az egyik kulcsa annak, hogy a hátrányos helyzetűek kilátásai jelentősen javuljanak. Továbbá, komoly hátrányt jelenthet a felzárkóztatásban a mindennapi élethez szükséges technológiai eszközök hiánya. Ez különösen nagy teher volt a COVID ideje alatt.

A rendezvényen felszólalók mindannyian sokat tesznek annak érdekében, hogy a szociális hátrányból indulok képesek legyenek felzárkózni egy tisztességes életszínvonalra.

gaal

A rendezvényen beszédet mondott Bálványkövi István, a Dialógus Alapítvány kuratóriumi elnöke, Fixl Renáta, a Hanns Seidel Alapítvány budapesti képviseletének irodavezetője és Gaal Gergely, a Dialógus Alapítvány alapítója. Előadást tartott Járóka Lívia, a Fidesz-Magyar Polgári Szövetség Európai Parlamenti képviselője és Radomszki Lászlóné, a Belügyminisztérium társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkára. Végül egy panelbeszélgetés zajlott Bángi-Magyar Anna, a Boldog Ceferino Intézet szakmai vezetője, Sörös Iván, a Belügyminisztérium Gyermekesély Főosztályának főosztályvezetője, Daróczi János, a Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság főigazgatója és Thaisz Miklós, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Iskola Alapítvány kuratóriumi elnöke részvételével. A panelbeszélgetést Antal István, a Mathias Corvinus Collegium Roma Tehetség Program igazgatója vezette.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!