• Párt
  • Történelem
  • Parlamenti Frakció
  • Fővárosi Frakció

Országgyűlési tudósításNapló

Parlamenti frakció

2006–2010

A KDNP frakció tagjai a 2006-2010 ciklus során 264 alkalommal szólaltak fel napirend előtt az ország egészét érintő fontos kérdésekben.

A KDNP képviselői 117 alkalommal interpelláltak a kormány tagjait, legtöbbször a miniszterelnöktől, az egészségügyi minisztertől, a szociális és munkaügyi minisztertől, az oktatási és a pénzügyminisztertől vártak felvetéseikre érdemi választ. Többnyire hiába, ebben a parlamenti műfajban az elmúlt esztendőkben süketek párbeszéde folyik, a képviselők kérdeznek, a válaszolásra köteles miniszterek, államtitkárok élükön a kormányfővel pedig rendre mellébeszélnek, ebből adódóan ellenzéki képviselők csak kivételes alkalommal fogadják el a kapott választ.

A 2006. május 15-i alakuló ülés óta a kereszténydemokrata frakció tagjai 25 alkalommal tettek fel kérdést, s 199-szer éltek az azonnali kérdezés jogával.

A KDNP frakció tagjai a négy esztendő alatt 28 önálló és 44 Fidesz-KDNP közös törvényjavaslatot nyújtottak be, 2006-ban a konstruktív ellenzékre vágyó kormánytöbbség a KDNP valamennyi javaslatát elutasította, 2007-ben már sikerült áttörni a falat, egyetlen a KDNP-és képviselők által kezdeményezett új törvényt ugyanis meglepő módon elfogadott a parlament. 2008-ban pedig két kereszténydemokrata politikus által benyújtott határozati javaslatra bólintott rá a parlamenti többség.

A Kereszténydemokrata Néppárt többszöri kísérlete ellenére sem sikerült a jelenleginél igazságosabb, a gyermeknevelés terheit elismerő családi jövedelemadózásról szóló törvényjavaslatot tárgysorozatba vétetni, és hasonló sorsra jutott az átfogó nyugdíjreform tervezet is.

A KDNP az egyetlen olyan frakció, amelynek egyetlen tagjával szemben sem kezdeményeztek mentelmi jog felfüggesztésére irányuló eljárást.

 

2010–2014

A 2010. évi országgyűlési választások után 37 képviselővel alakult meg a KDNP új parlamenti frakciója.

Adatok a KDNP frakció Országgyűlésben végzett munkájáról
(2012.01.01.–2012.12.31.)

 

A Képviselőcsoport által benyújtott törvényjavaslatok és határozati javaslatok száma

Összesen

A KDNP önállóan:

4

- ebből

 

- - törvényjavaslat:

4

- - határozati javaslat:

0

Fidesz–KDNP közösen:

26

- ebből

 

- - törvényjavaslat:

20

- - határozati javaslat:

6

 

 

Írásban benyújtott kérdések száma:

11

 

 

Felszólalások száma (a technikai jellegű felszólalások nélkül):

954

- ebből

 

- - napirend előtti:

193

- - interpelláció:

16

- - szóbeli kérdés:

9

- - azonnali kérdés:

10

- - napirend utáni:

---

- - egyéb (pl. a napirenden szereplő előterjesztésekkel kapcsolatos):

726

A felszólalások időtartama összesen:

67 óra 43 perc 42 másodperc

A Képviselőcsoport által tartott sajtótájékoztatók száma:

26