4500 migránst szállítottak el az osztrák határhoz

Mintegy 4500 migránst szállítottak el az éjjel az osztrák határhoz buszokkal – jelentette be Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára szombat reggel sajtótájékoztatón. Giró-Szász András kormányzati kommunikációért felelős államtitkár közölte: a Keleti pályaudvaron levő állapotok lehetővé teszik, hogy a korábbi menetrend szerint újrainduljanak a nemzetközi vonatok is. Kovács Zoltán kormányszóvivő elmondta: nem indul több busz a Keleti pályaudvarról.

Mintegy 4500 migránst szállítottak el az éjjel az osztrák határhoz buszokkal – jelentette be Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára szombat reggel sajtótájékoztatón. Kontrát Károly ismertette: az operatív törzs pénteki döntését végrehajtották, az akció eredményesen és sikeresen lezárult: mind az M1-es autópályán vonuló illegális bevándorlókat, mind az 1-es vasútvonalat elfoglalókat, valamint a Keleti pályaudvaron várakozókat elszállították az osztrák határhoz.

Kontrát Károly emlékeztetett: a parlament pénteken elfogadta a tömeges illegális bevándorlással összefüggő, 10 törvény módosításából álló törvénycsomagot. Hangsúlyozta: Magyarország a schengeni határt megvédi, a hármas intézkedéscsomaggal biztosítják a fizikai határvédelmet, az ideiglenes határzár ki fog épülni, megteremtik a jogi védelmet, illetve az élőerős védelmet is a határvadász bevetési egységekkel.  Az államtitkár köszönetet mondott a rendőrségnek, a Volán társaságoknak, a Budapesti Közlekedési Központnak, a karitatív szervezeketnek, valamint az együttműködő osztrák hatóságoknak, akik segítettek az akcióban.

Giró-Szász András kormányzati kommunikációért felelős államtitkár az MTI kérdésére, hogy mi lesz a Keleti pályaudvaron ismét gyülekező migránsokkal azt válaszolta, jelenleg is ülésezik az operatív törzs, amely megállapította, a Keleti pályaudvaron levő állapotok lehetővé teszik, hogy a korábbi menetrend szerint újrainduljanak a nemzetközi vonatok is. Azt mondta, a Keleti pályaudvarnál mintegy 150 illegális bevándorló tartózkodik jelenleg.

Giró-Szász András hangsúlyozta: Magyarország továbbra is a nemzetközi szerződéseknek megfelelően jár el, az operatív törzs péntek esti döntését az alapozta meg, hogy olyan helyzet állt elő, ami a közlekedés és az élet biztonságát is veszélyeztette. A magyar kormány továbbra is a schengeni kódex és dublini rendelet alapján jár el a bevándorlókkal kapcsolatban. Giró-Szász András az MTI kérdésére megerősítette, hogy a Vámosszabadi befogadóállomásról illegális bevándorlók indultak el az osztrák határ irányába. Hangsúlyozta: Vámosszabadi nyílt befogadóállomás, amelyben már regisztrált menekültek vannak, akik szabadon mozoghatnak.

Balázs László, az Országos Rendőr-főkapitányság határrendészeti főosztályvezetője ismertette: szombatig 164 926 emberrel szemben intézkedtek tiltott határátlépés miatt, ez a szám pénteken 2181 volt. Szombaton reggel 8 óráig 416 emberrel szemben intézkedtek. Idén péntek éjfélig 913 embercsempésszel szemben intézkedtek, szombat reggel nyolc óráig további hattal szemben. Ismertette: az éjszaka folyamán a rendőrség 104 buszt állított ki. Hozzátette: a rendőrség továbbra sem alkalmaz erőszakot.

Kiss Attila, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal főigazgató-helyettese elmondta: idén eddig 152 362 menedékjogi kérelmet regisztráltak, pénteken több mint 1700-at. A befogadóintézményekben jelenleg 3882-en tartózkodnak.

Kormányszóvivő: nem indul több busz a Keleti pályaudvarról

Nem indul több, az illegális bevándorlókat az osztrák határra szállító autóbusz a Keleti pályaudvarról – mondta az MTI-nek Kovács Zoltán kormányszóvivő szombat reggel Hegyeshalmon. Nincs ilyen terv. Kovács Zoltán hangsúlyozta, hogy a migránsok elszállításáról pénteken született döntéssel a kormány célja a veszélyhelyzet elhárítása volt, így az intézkedés egyszeri volt. Sem a Keletiből, sem befogadó állomásokról nem szállítanak több migránst a határra.  

Pénteken indultak el a migránsok a Keleti elöl   

A migránsok egy csoportja nem sokkal péntek 13 óra előtt hagyta el gyalog a Keleti pályaudvartól, és a fővárosból az M1-es autópálya felé távoztak közel 1200-an. Az 1-es számú vasúti fővonalon a vasúti pályán és mellette 300-an tartottak a határ felé. A többiek pedig busszal indultak el éjjel azt követően, hogy Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentette: járműveket vezényelnek a pályaudvarhoz és a M1-es autópályához, és felajánlják az ott tartózkodó bevándorlóknak, hogy a hegyeshalmi határátlépési ponthoz szállítják őket. A bevándorlási helyzet miatt Orbán Viktor miniszterelnök pénteken rendelte el az operatív törzs összehívását.

Az első migránsokkal teli busz az M1-es autópálya zsámbéki lehajtójától indult el az osztrák határ felé. Mindeközben a Keleti pályaudvarnál is többen elkezdtek felszállni az értük küldött buszokra. Először csak férfiak szálltak fel a járművekre. Korábban ugyanis a magyar-román labdarugó-mérkőzés alatt randalírozóktól tartottak, ezért a nőket és a gyermekeket leküldték az aluljáróba. Itt atrocitás nem történt, miután a rendőrség korábban a Kerepesi utat is lezárta. Innen több, a migránsokkal teli busz nem sokkal fél 2 után indult el az osztrák határ felé. Az M1 aktuális csatorna tudósításán a buszokkal útnak induló emberek közül többen vidáman integettek a kamerák felé. Az illegális migránsok első csoportja szombatra virradó éjszaka megérkezett Ausztriába Magyarországról. A határon gyalog mentek át. Az osztrákok tapsolva, éljenezve fogadták őket „Welcome" feliratokkal. Az önkéntesek étellel és itallal kínálták őket.

Szombatra virradó éjszaka Werner Faymann osztrák kancellár Facebook-oldalán közölte: Angela Merkel német kancellárral való egyeztetése után Orbán Viktort is tájékoztatta, hogy Ausztria és Németország megengedi, hogy a migránsok az országukba utazzanak. A burgenlandi rendőrség azzal számol, hogy a Magyarországról jövő buszokkal 800-3000 közötti menekült fog érkezni a határra; a hatóság szombat hajnalban tett közlése szerint felkészültek az emberek érkezésére.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!