Állami kézbe kerül az MKB + Videó

A magyar állam 55 millió euróért megveszi a Bayerische Landesbanktól a Magyar Külkereskedelmi Bank (MKB) Zrt.-t – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium. A bajor tulajdonos a társaság részvényeinek 99,9 százalékát eladja a magyar államnak. A bank ezzel hazai kezekbe kerül. A német tulajdonos vállalta, hogy az átadás előtt 270 millió eurós tőkeemelést hajt végre. Szakértők szerint a kiadás nem veszélyezteti a költségvetés egyensúlyát és a tervezett, 2,9 százalékos hiánycélt.

A magyar bankrendszerben jelentős átalakulásra van szükség, mert a pénzügyi válság világosan megmutatta, hogy a bankszektor tulajdonosi szerkezete korántsem semleges a pénzügyi stabilitás és a hitelezés szempontjából. A külföldi tulajdonú leánybankok a válság idején jelentős pénzügyi forrásokat vontak ki az országból, ami erőteljes nyomást gyakorolt a forint stabilitására, ugyanakkor a hazai vállalatok hitelezése szinte leállt. Vagyis egy döntően külföldi tulajdonú bankrendszer nemcsak a kilábalást nehezíti, hanem a forráskivonások következtében tovább mélyíti a válságot – közölte a szaktárca.

 
„A folyamatok felismerése és megértése egy felelős kormányt új stratégia kidolgozására kötelez, ezért a kormány célja, hogy a hazai tulajdon aránya növekedjen, a külföldi tulajdonrész pedig csökkenjen a magyarországi bankokban” – emelte ki az NGM. Ebbe a stratégiába illeszkedik az a megállapodás, amely a kabinet és a Bayerische Landesbank között született. Az 55 millió eurós vételár nem jelent jelentős költségvetési terhet. Régóta tudható volt, hogy az MKB eladó, az Európai Bizottsággal kötött megállapodása értelmében a bajor tulajdonos vállalta, hogy 2016-ig megválik a társaságtól. A kormány célja, hogy az MKB-t aktív, jövedelmező bankká alakítsa át, ezért kiemelten fontos a jelenlegi ügyfélkör megtartása, sőt bővítése – tették hozzá.
 
Nincs veszélyben a költségvetés egyensúlya
 
Az ING és az Equilor szakértői szerint nem veszélyezteti a költségvetés egyensúlyát és a tervezett, 2,9 százalékos hiánycélt az, hogy a magyar kormány 55 millió euróért megvásárolja az MKB Bank Zrt.-t. Kuti Ákos, az Equilor és Balatoni András, az ING vezető elemzője is azt emelte ki az MTI érdeklődésére, hogy a lépés abba a kormányzati stratégiába illik, amely szerint növelni kell a hazai tulajdon részarányát – és így a magyarországi finanszírozást – a bankrendszerben.
 
Az agresszív üzletpolitika megbosszulja magát
 
A Der Standard című osztrák liberális lap Varga Mihály nemzetgazdasági miniszterrel közölt interjút szerdán „Az osztrákok agresszív üzletpolitikája megbosszulja magát” alcímmel, amelyben arról beszélt, a bankok a jelenlegi helyzet fő felelősei.

Korábban a nemzetgazdasági miniszter rámutatott: a magyar gazdaság szempontjából kiemelten fontos, hogy a bankszektorban megfelelő súlyt kapjanak az ország gazdaságához lojális hitelintézetek, a hazai tulajdoni hányad növelése, amit a kormány is ösztönöz.

 
 

 

 

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!