Az alaptörvényben kell szabályozni a terrorveszélyhelyzetet

Alkotmánymódosítást javasol a kormány, hogy önálló tényállás legyen az alaptörvényben a terrorveszélyhelyzet – közölte Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezető-helyettese, a Simicskó István honvédelmi miniszter által kezdeményezett ötpárti egyeztetés után. A Honvédelmi Minisztérium közleményében azt írják: a miniszter szerint egész Európában megváltoztak a biztonságpolitikai körülmények, az országot és a magyar embereket meg kell védeni.

Az országot és a magyar embereket meg kell védeni

Magyarország védelme és a biztonság megerősítése érdekében szükséges jogszabály-változtatásokról és a Magyar Honvédség feladatairól tárgyaltak Simicskó István honvédelmi miniszter kezdeményezésére kedden délután a parlamenti frakciók képviselői a Honvédelmi Minisztériumban (HM). A szükséges jogszabályváltozások nyomán terrorveszély esetén a honvédség is segíthet - írták a közleményben. Mint felidézték: a honvédelmi miniszter még január elején kezdeményezte az egyeztetést, hogy a pártok képviselőivel közösen áttekintsék, az alaptörvény különleges jogrendi része kellő mozgásteret és lehetőséget ad-e arra, hogy a biztonságot növelni tudják, és terrorveszély elhárításában milyen jogszabályi keretek között segíthet a Magyar Honvédség.

A HM közleménye szerint a Fidesz részéről Gulyás Gergely, a KDNP-től Firtl Mátyás képviselte a kormánypártokat. Az ellenzék részéről Schiffer András (LMP) és Novák Előd (Jobbik) vett részt a tárgyaláson. Az MSZP részéről Tóbiás József visszautasította az egyeztetésen való részvételt.

A HM kiemelte: a honvédelmi miniszter szerint egész Európában megváltoztak a biztonságpolitikai körülmények, az országot és a magyar embereket meg kell védeni. Az új típusú biztonsági kihívásokra megfelelő választ kell tudni adni – szögezte le a HM, hozzátéve: ehhez korszerű, az arányosság és a szükségesség elvét szem előtt tartó szabályozásra, gyors döntésekre és a Magyar Honvédség gyors reagálására van szükség. Erre nagyobb garanciát adhat az alaptörvény módosítása.

Önálló tényállás legyen az alaptörvényben a terrorveszélyhelyzet

Alkotmánymódosítást javasol a kormány, hogy önálló tényállás legyen az alaptörvényben a terrorveszélyhelyzet – közölte Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezető-helyettese kedden, a Simicskó István honvédelmi miniszter által kezdeményezett ötpárti budapesti egyeztetés után. Ha a parlament elfogadja az alkotmánymódosítást, a kormány terrorfenyegetettség vagy terrortámadás esetén terrorveszélyhelyzetet hirdethetne.

Ebben a helyzetben a kabinet olyan rendeletet alkothatna, amellyel az alkotmány rendelkezéseit nem érinthetné, de egyes törvények alkalmazását - sarkalatos törvényben rögzített szabályok szerint - átmenetileg felfüggeszthetné, eltérhetne tőlük. Ezek a rendeletek 60 napig maradnának hatályban, és ha a parlament nem erősíti meg őket vagy nem hosszabbítja meg ezt a határidőt, hatályon kívül kell helyezni őket. Emellett terrorveszélyhelyzetben a honvédség segíthetné a rendőrség munkáját – ismertette Gulyás Gergely, emlékeztetve, hogy a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetben már volt erre példa. Gulyás Gergely felhívta a figyelmet arra is, hogy a javaslat a honvédség felhasználását teszi lehetővé, ugyanakkor nem harci cselekmény szerinti bevetésre, hanem a rendőrség támogatására vonatkozik.

A nagyobbik kormánypárt frakcióvezető-helyettese, a parlament alelnöke elmondta, a kabinet szerint az európai biztonsági helyzet megváltozására tekintettel szükséges a terrorveszélyhelyzetre vonatkozó egyértelmű alaptörvényi szabályozás. A képviselő leszögezte, azon nem lehet vitatkozni, hogy olyan terrorfenyegetettség van Európában – és szerényebb mértékben Magyarországon -, mely hogy ha előáll, akkor arra egyértelműen, világosan és alkotmányos szabályozás mellett reagálnia kell a mindenkori kormánynak. Felhívta a figyelmet arra, hogy az európai országok – különösen a párizsi terrortámadások után – arra vonatkozóan módosítanak a szabályaikon, hogy a katonaságot ilyen helyzetekben be lehessen vetni azért, hogy segítséget nyújthassanak a belbiztonsági feladatok ellátásában.

Szavai szerint a kormányzati javaslattal az alkotmányban most is megtalálható veszélyhelyzethez hasonló terrorveszélyhelyzet mint önálló tényállás jönne létre. Plusz garancia lenne, hogy a köztársasági elnököt és az Országgyűlés állandó bizottságait folyamatosan tájékoztatni kellene.

A tárgyaláson a két kormánypárt mellett a Jobbik és LMP képviseltette magát, az MSZP nem vett részt rajta. Gulyás Gergely sajnálatát fejezte ki, hogy az MSZP nem tett eleget a honvédelmi miniszter meghívásának. Úgy látjuk, hogy a szocialista párt nincs abban az állapotban, hogy egy ötpárti egyeztetésen saját álláspontot meg tudjon fogalmazni. Tájékoztatása szerint a Honvédelmi Minisztériumban tartott megbeszélésen a Jobbik és az LMP konstruktív hozzáállásról biztosította a kormányt, a nyilatkozataik a lényeget tekintve támogatást mutattak, a részletekben azonban voltak viták.

A fideszes politikus jó esélyt lát arra, hogy a módosítás megkapja a szükséges kétharmados többséget az Országgyűlésben. Mivel az alaptörvény megváltoztatásához az összes képviselő kétharmadának támogatására van szükség, ellenzéki igen szavazatok is kellenek hozzá.

A politikus kérdésre közölte azt is, hogy a Fidesz minden olyan felvetést támogat, amely az önkéntes alapon szerveződő haderő megerősítését teszi lehetővé.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!