Az egyházi iskolától a kősziklára épülő erkölcsi tanítás közvetítését várjuk

A legelső magyar iskola a Szent Márton-hegyen, a mai Pannonhalmán jött létre a Géza fejedelem által behívott bencés szerzeteseknek köszönhetően 996-ban, és az azóta eltelt több mint ezer év alatt az egyházak a magyar társadalomnak semmi mással nem mérhető ajándékot adtak – mondta Hoffmann Rózsa, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium oktatásért felelős államtitkára hétfőn a Bács-Kiskun megyei Harkakötönyben.

Az egyházi iskolától a hit továbbadását és a kősziklára épülő erkölcsi tanítás közvetítését várjuk, mert ez az, amire a magyar társadalom minden tagjának szüksége van manapság – mondta az államtitkár a Szent Ágoston Katolikus Általános Iskola és Óvoda harkakötönyi intézményének tanévnyitó ünnepségén. Hoffmann Rózsa hangsúlyozta: a katolikus egyház az, amelyik az iskolaalapításokat kezdte Magyarországon, és ehhez később a protestáns egyházak is csatlakoztak. Az 1016. tanévet nyitotta meg a magyar köznevelés – mondta az államtitkár.
    
A harkakötönyi iskolát ettől a tanévtől a szeged-csanádi püspökség üzemelteti. Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyés püspök iskolaalapítóként köszöntötte a tanévnyitón megjelent gyerekeket, szülőket és pedagógusokat. Csodálatos összefogás eredményeként lehetünk itt, hozzátéve: az iskola ügyeit eddig a magára hagyott önkormányzat intézte. Most elkötelezett pedagógusok, az önkormányzat, két egyházmegye, a plébánia, a kormány összefogással új lendületet adhatott az intézménynek.

Összefogással csoda született, ilyen csodák vannak, s csak rajtunk múlik, hogy lesznek e minél gyakrabban, nemcsak a közoktatás, az iskola világában, hanem az egész társadalom életében – fogalmazott a püspök. Kiss-Rigó László utalt arra, hogy az egyházi intézmények elsősorban arra törekszenek, hogy azoknak az elvárásoknak feleljenek meg, amelyeket a szülők és a diákok támasztanak velük szemben. Ez pedig az, hogy az oktatás-nevelés ne értéksemleges, értékmentes módon történjék, hanem határozott értékrend alapján, keresztény értékrend szerint. A püspök szerint az elmúlt években nem volt könnyű az egyházi iskolák működtetése, de most a kormány olyan körülményeket teremtett, hogy van értelme az összefogásnak és az áldozatvállalásnak, mert értelmes cél áll előttünk.
    
Ezután Hoffmann Rózsa és Kiss-Rigó László együtt adta át Huszka Zoltánné igazgatónak és Szanyi Edit munkaközösség-vezetőnek az iskola szimbolikus kulcsát. Huszka Zoltánné ezután megnyitotta a Szent Ágoston Katolikus Általános Iskola és Óvoda 2011-12-es tanévét.
 

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!