Egyetemes, védendő érték a vasárnapi pihenőnap

Felelőtlenség a munkahelyek tömeges megszűnésével riogatni a kereskedelmi dolgozókat, akiket sok munkaadó a törvényben megengedettnél hosszabb ideig dolgoztat – fejtette ki a hvg.hu-nak Stágel Bence, a KDNP országgyűlési képviselője. Szerinte a családi együttlét fontosabb, mint hogy az emberek vasárnap is vásároljanak.

hvg.hu: A KDNP a boltok vasárnapi nyitva tartásának korlátozását főként azzal indokolja, hogy az a családok érdekében áll. Mintha nem tudnák, hogy sok család éppen csak a hétvégén tud bevásárolni

Stágel Bence: A vasárnapi pihenőnap az európai társadalmak történelmi és szociális vívmánya, amely egyetemes, védendő érték.
A vasárnapokat az emberek hagyományosan pihenéssel, kikapcsolódással, családjuk, barátaik társaságában töltik. A sokszor túlhajszolt munkanapokat követően éppen a vasárnap teremt időbeli keretet a társadalmi kapcsolatok ápolására. A rendszeresen vasárnap végzett munka számos esetben tönkreteszi a családi és társas életet, ellehetetleníti a kikapcsolódást, a feltöltődést. Nem véletlen, hogy a hatályos Munka Törvénykönyve fő szabályként azt mondja ki, hogy a heti pihenőnap a vasárnap. Az elmúlt időszakban folyamatosan eltolódott a hangsúly, és a felgyorsult, profitorientált világunkban már lassan a vasárnap semmiben sem különbözik egy átlagos munkanaptól. Ami a vasárnapi nyitva tartás szükségességét illeti, számos üzlet, főleg a nagy élelmiszer-áruházak, reggel hattól este tízig nyitva tartanak, sőt, vannak non-stop üzletek is. Ha a reggel 6-tól este 10-ig terjedő időt számoljuk, hétköznapokon akkor is napi 16 óránk jut bevásárlásra.

hvg.hu: A kereskedelmi-szolgáltatói szakma megosztott a korlátozás ügyében. Sokan azzal érvelnek, hogy amennyiben a nyitva tartást korlátozzák, az üzletek forgalma drasztikusan visszaeshet, és számos dolgozót elbocsátás fenyeget. A bevásárlóközpontok szövetsége korábban jelezte, akár 20-25 ezer munkahely is megszűnhet a korlátozás miatt.

S.B.: A felmérések szerint a heti kiskereskedelmi forgalom mindössze 4 százaléka zajlik vasárnaponként. A kis- és közepes vállalkozások esetében ez a forgalom mindössze 1-2 százalékos, az ő számukra a vasárnapi nyitva tartás egyértelműen veszteséges. Ami a bevásárlóközpontokat illeti, teljesen érthető, hogy ellene érvelnek, hiszen ők profitmaximalizálásra törekednek. A jogalkotó feladata éppen az, hogy a gazdasági szempontokon felülemelkedve, a pihenéshez, a szabadidőhöz és a testi és lelki egészséghez való alkotmányos jogot is védelmezze, éppen a legkiszolgáltatottabb kereskedelmi dolgozók védelmében.

Jómagam egy civil jogsegélyszolgálat munkáját is segítem, ahol a munkavállalók számos esetben éppen a vasárnapi munkavégzés jogellenességeivel kapcsolatosan fordulnak hozzánk. Számos kiskereskedő jelezte, hogy szinte rabszolgaként dolgozik, amióta a multik konkurenciája miatt kénytelen vasárnap is nyitva tartani, hiába érzi, hogy kellene a heti egy nap pihenésre, feltöltődésre. Azok a munkavállalók pedig, akik multinacionális cégeknél dolgoznak, arra panaszkodnak, hogy a munkáltatók szorosra tervezik a létszámot, ezért az előírt pihenőnapot képtelenek rendszeresen kivenni.

Köztudomású, hogy a kereskedelmi dolgozók jelentős részét a törvényben megengedettnél többet dolgoztatják. Felelőtlennek tűnhet a munkahelyek tömeges megszűnésével riogatni, hiszen, mint említettem, a teljes heti forgalom legkisebb részét a vasárnapok teszik ki a hét bármely más napjával összehasonlítva.

hvg.hu: Az eredeti kezdeményezéshez képest változott a javaslat, a termelés és a szolgáltatás területén például egyelőre nem tiltanák meg a vasárnapi nyitva tartást. Továbbá, a 280 négyzetméternél kisebb alapterületű családi vállalkozásokra sem vonatkozna a korlátozás, ahogy azokra a boltokra sem, ahol két fő elég a kiszolgáláshoz. De miért „óvják” a nagy bevásárlóközpontok dolgozóit és miért nem a kisvállalkozókat? Ott nincs szükség arra, hogy a család együtt legyen? Nem képmutatás ez az egész?

S.B.: A félreértések és az indokolatlan hangulatkeltések elkerülése érdekében pontosítsunk: a KDNP jogszabálytervezete szerint a családok hétvégi pihenését közvetlenül szolgáló, különösen kulturális, szórakozási, vendéglátási, sportolási igényeit kielégítő szolgáltatásokra nem vonatkozna a korlátozás. Sőt, az ezekkel szorosan összefüggő, előre el nem készíthető termékek előállítóira sem. A vidámparki pattogatottkukorica-árus tehát ugyanúgy működhetne, mint eddig. Ezen túlmenően egyértelműsítenénk, hogy a kereskedő köteles a munkaszüneti napokon, valamint vasárnap egész nap zárva tartani. Ez alól kivételt jelentenének a vendéglátó üzletek, a kereskedelmi szálláshelyek, a virág-, az édességüzletek és az üzemanyagtöltő állomások, valamint a közforgalmú vasúti és buszpályaudvaron, repülőtéren, üzemanyagtöltő állomáson belül működő, legfeljebb 280 négyzetméter alapterületű üzletek.

Tehát az általános vasárnapi zárva tartást kimondó szabály alól a családok kikapcsolódását, feltöltődését elősegítő szolgáltatások, illetve alapvető társadalmi szükségleteket kiszolgáló tevékenységek esetében indokoltnak tartunk kivételt tenni, és a vasárnapi nyitva tartást ezekben a tevékenységi körökben lehetővé tenni. A családi vállalkozásokat annyiban érintheti előnyösen a javaslatunk, hogy azok az üzletek, amelyek nyitva tartása nem jár munkavállaló foglalkoztatásával, vasárnap is nyitva maradhatnának.

Javaslatunkban egyébként figyelembe vettük a nagyobb ünnepek előtti fogyasztási szokásokat, ezért a kellő rugalmasság, a szezonális adottságok, illetve szokások, a helyi speciális gazdasági, kereskedelmi érdekek tiszteletben tartása érdekében kezdeményezésünkkel azt is lehetővé tennénk, hogy a kereskedő saját döntése nyomán az év 12 vasárnapján nyitva tarthasson.

hvg.hu: A Munka Törvénykönyvét és a kereskedelmi törvényt módosítani kell ahhoz, hogy a KDNP bezárassa vasárnap a boltokat. Tudomásunk szerint a szóban forgó jogszabályok megváltoztatásáról már egyeztetnek az érintett minisztériumok. Hol tartanak a tárgyalások?

S.B: Fogalmazzunk inkább úgy, hogy a Munka Törvénykönyve és a kereskedelmi törvény módosítása kell ahhoz, hogy a KDNP józan kompromisszumra törekedve a munkavállalók és a családok védelme érdekében léphessen fel. A szükséges egyeztetések az új Alaptörvény elfogadását követően folytatódnak.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!