A haza védelme nemzeti ügy

Simicskó István az M1 műsorában sajnálatát fejezte ki, hogy az MSZP távolmaradt kedden a Honvédelmi Minisztériumban tartott egyeztetésről. Közölte: A haza védelme nemzeti ügy, úgy illik, hogy a pártok képviseltessék magukat. Megállapodtak abban, hogy egy hét múlva folytatják az egyeztetést. A tervezet lényege, hogy a kormány Alkotmánymódosítást javasol annak érdekében, hogy önálló tényállás legyen az alaptörvényben a terrorveszélyhelyzet.

Simicskó István az M1 műsorában sajnálatát fejezte ki, hogy az MSZP távolmaradt kedden a Honvédelmi Minisztériumban tartott egyeztetésről. Kedd reggel mindent pártnak kiküldték a megbeszélés anyagát – mondta a miniszter, megjegyezve: korábban volt olyan szocialista miniszter, aki az általa kezdeményezett többpárti egyeztetés témáját sem jelölte meg, ők mégis részt vettek a találkozón.


Fotó: MTI

A haza védelme nemzeti ügy, úgy illik, hogy a pártok képviseltessék magukat – fogalmazott a miniszter. Kifejtette: napjainkban Európában új biztonságpolitikai kockázatokkal kell szembenézni, a terrorizmus veszélye konkrét. Megjegyezte: Nagy-Britanniában is kiadták az utasítást, hogy vizsgálják meg, szükség esetén hogyan lehet a brit hadsereg különleges műveleti erőit alkalmazni.

Az egyeztetésen részt vett pártok képviselőivel megállapodtak abban, hogy szakértőikkel együtt átnézik a kormányzati javaslatot, s egy hét múlva folytatják az egyeztetést az új különleges jogrendi állapot bevezetéséhez szükséges alkotmánymódosításról – mondta Simicskó István az M1-en.

Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezető-helyettese, a Simicskó István honvédelmi miniszter által kezdeményezett ötpárti egyeztetés után kedden közölte: Alkotmánymódosítást javasol a kormány, hogy önálló tényállás legyen az alaptörvényben a terrorveszélyhelyzet. A Honvédelmi Minisztérium közleményt adott ki, ebben azt írják: a miniszter szerint egész Európában megváltoztak a biztonságpolitikai körülmények, az országot és a magyar embereket meg kell védeni.

Az MSZP, amelynek képviselője nem vett részt a megbeszélésen, a terrorveszélyhelyzet szabályozásával kapcsolatban saját javaslatot terjeszt a parlament elé. A Jobbik alapvetően támogatja a terrorveszélyhelyzet bevezetését – ezt Novák Előd, az ellenzéki párt alelnöke közölte kedden az ötpárti egyeztetés után. Üdvözölte, hogy Simicskó István miniszter támogatja a Jobbik kezdeményezést az önkéntes honvédség megteremtésére vonatkozóan. A találkozón ugyanakkor szorgalmazták azt is, hogy a jelenlegi hivatásos állományt se használják külföldi szerepvállalások során, mert az fokozza az ország terrorfenyegetettségét. Az LMP nem adja a hozzájárulását ahhoz, hogy a kormány terrorveszély esetén parlamenti felhatalmazás nélkül vezethessen be különleges jogrendet, korlátozva ezzel az emberek alapvető jogait – közölte az ellenzéki párt társelnöke. Schiffer András kijelentette: pártja tisztában van az új európai biztonsági kihívással és azzal is, hogy ennek kezeléséhez szükség lehet egy harcászatra kiképzett állami erőre, ezért nyitott a további tárgyalásokra az alaptörvény módosításáról.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!