Magyar részvétel a Szlovén Néppárt alapításának 120. évfordulóján

„Család, szolidaritás, szabadság, szabad piac egy keresztény Európában” – nevezte meg a legfontosabb közös kereszténydemokrata értékeket Schaller Ernő, az IKSZ külügyi titkára, a KDNP külügyi szakbizottságának alelnöke a Szlovén Néppárt (SLS) hétvégi kongresszusán, amelyen alakulásának 120. évfordulójára emlékezett a szlovén párt. A szlovéniai Brdo-ban tartott rendezvényen a fiatal kereszténydemokrata politikus Semjén Zsolt KDNP-elnök felkérésére, a párt képviseletében vett részt.

Az eseményen Schaller Ernő aláhúzta: a közép-európai konzervatív erőknek közös feladatuk, hogy kiálljanak a szélsőséges diktatúrák minden válfaja ellen.

Beszédében a külügyi titkár a sokat emlegetett „közös európai értékeket” konkretizálva kiemelte: egy család ideális esetben egy apából, egy anyából és gyermekeikből áll, mert „ez az élet természetes rendje”. Azt is leszögezte, hogy mindettől függetlenül a konzervatívok számára minden emberi élet egyaránt fontos, ezért minden szükséget szenvedőnek segíteni kell abban, hogy saját lábra állhasson és önmaga boldogulni tudjon.

A Szlovén Néppárt vezetőinek jelenlétében tartott előadásban szó esett arról, hogy éppen 120 éve született Mindszenty József bíboros is, akinek örökségét és a huszadik századi diktatúrák elleni hajlíthatatlan kiállását ma is példaként állíthatjuk magunk elé. A magyar politikus Ronald Reagan egykori amerikai elnököt idézve beszélt a mindenkit megillető szabadságról, mely azonban nem adatik meg automatikusan, hanem amiért generációról generációra mindig meg kell küzdeni, ahogyan ezt leginkább látványosan éppen az ötvenhatos magyar fiatalok mutatták meg a világnak.

Ebből a szabadság-eszményből és az értékteremtő munkából fakad a szabad piacon alapuló nemzetgazdaság – folytatta Schaller Ernő -, „mert mi, kereszténydemokraták a munkát nem teherként, hanem lehetőségként éljük meg”.

A 20. század közös közép-európai történetéről szólva a külügyi titkár párhuzamot vont a nemzeti és a nemzetközi szocializmus pusztításai között, kiemelve, hogy a konzervatív erőknek mindkét szélsőség ellen kötelességük fellépni. Mindehhez azonban Európának vissza kell találnia saját kereszténydemokrata gyökereihez és hagyományaihoz. A kongresszus résztvevői egyetértettek az európai egység egyik alapító atyjának, Robert Schumann-nak az előadásban is felidézett szavaival: „Európa vagy keresztény lesz – vagy nem lesz”.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!