Matheovits Ferencre emlékeztek

Matheovits Ferencre, a Demokrata Néppárt néhai főtitkárára, a Kereszténydemokrata Néppárt rendszerváltozás utáni újjáalakításának egyik vezetőjére emlékeztek születésének 100. évfordulóján Pécsen. Horváth János közgazdászprofesszor, az előző Országgyűlés fideszes korelnöke Matheovits Ferenc sírjánál hangsúlyozta: barátja azon politikusok közé tartozott, akik annak ellenére mertek az első sorban állni, hogy látható volt, a szovjet beavatkozás útját állja Magyarország függetlenségének.

Matheovits Ferenc egyike volt a hozzáértő embereknek, akire rá lehetett bízni Magyarországot – fogalmazott.

Horváth János felidézte, barátjával sok időt töltöttek a közéletben, s még akkor is jó emlékezni rá, ha mindez zord időkben történt, mert még ma is érzi, hogy „éltet, buzdít bennünket”.

„Az ő szelleme úgy kell ma a nemzetnek, mint egy falat kenyér, és minél többet tudunk meg Matheovits Ferenc életéről, annál szebb lesz Magyarország” – mondta.

Az előző Országgyűlés korelnöke úgy véli: Matheovits Ferenc üzenete a mai Magyarország számára az, hogy „ne legyünk lusták, úgy gyakoroljuk a szabadságot, ahogy csak lehet”, ahogy ő tette.

A brassói születésű Matheovits Ferenc Pécsett szerzett jogi diplomát, az 1940-es évek elejétől járásbíróként dolgozott, majd katonaként szolgált a második világháborúban. A DNP tagjaként 1947-ben parlamenti képviselő lett, de hamarosan kilépett a pártból, 1949-ben pedig a parlamenti mandátumáról is lemondott. Az 1956-os forradalom idején részt vett a DNP újjászervezésében, és a párt főtitkárának választották.

Matheovits Ferenc 1949 és 1974 között a demokratikus államrend és köztársaság megdöntésére irányuló mozgalom vezetésének koholt vádjával, az 1956-os forradalomban való részvételéért, valamint összeesküvés szervezésének vádjával több mint 18 évet töltött börtönben. Szabadulásai után segédmunkásként, vasbetonszerelőként, üzemgazdászként helyezkedett el, 1974-től fordítóirodák alkalmi megbízásainak teljesítéséből élt.

A politikus 1989-ben Keresztes Sándorral és Ugrin Józseffel újjáalakította a Kereszténydemokrata Néppártot, amelynek országos intéző­bizottsági tagja lett.

Matheovits Ferenc 1991-től Pécs díszpolgára, 1995-ben bekövetkezett haláláig a Magyar Politikai Foglyok Szövetsége (Pofosz) baranyai szervezetének örökös tiszteletbeli elnöke volt.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!