Minden 20. századi szocialista diktatúra maradandó kárt okozott

A Kereszténydemokrata Néppárt álláspontja szerint minden 20. századi szocialista diktatúra maradandó kárt okozott az emberek életében, és hogy ez a jövőben ne fordulhasson elő, arra az emberi méltóság és az emberi jogok feltétlen tisztelete jelent biztosítékot – mondta Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője Tarnai Richárd országgyűlési képviselővel tartott sajtótájékoztatón.

A kommunista diktatúra áldozataira emlékezve Harrach Péter felidézte, hogy mintegy 100 millió ember esett áldozatul a kommunizmus tombolásának, és 7 millió ember fordult meg a Gulágon. Kitért arra, hogy a második világháború idején a szovjet katonák fosztogattak, majd szólt a málenkij robotról, a munkatáborokról, a Rákosi-éráról és az 1956-os forradalom utáni megtorlásokról.   

Kiemelte: a 20. század mindkét őrült eszméje embertelen volt, és az emberiesség motívumait teljesen nélkülözte. Hívő ember nem tesz ilyet - mondta a kereszténydemokrata politikus az elkövetett bűnökre utalva, hozzátéve: ennek a magatartásnak "istentelen eszmék voltak a gyökerei", valamint "a hatalom mámora". A frakcióvezető szerint az üldözöttek mellett a rendszer kiszolgálói is áldozatok voltak, utóbbiak saját emberségüket csúfolták meg.   

Tarnai Richárd emlékeztetett arra, hogy 2013 nyarán a KDNP kezdeményezésére fogadták el azt a határozati javaslatot, amelyben felhívták valamennyi oktatási intézmény vezetőjét, hogy a tanulmányi idő alatt legalább egyszer vigyék el a diákokat a Terror Háza Múzeumba.   

Úgy fogalmazott: minden emberi élet egyenlő és minden bűn ugyanúgy fáj, akkor is, ha vörös egyenruhában vörös csillag alatt, vagy ha barna ruhában, horogkereszt alatt követték el. Azt tapasztalják ugyanakkor, hogy a kettős mérce divatos ma Európában és sokszor Magyarországon is.   

Zátonyra futott az igazságszolgáltatás, és vannak, akiknek érdekük, hogy fenntartsák a kettős mércét – mondta Tarnai Richárd, aki jelezte azt is, hogy a 2013-as határozati javaslatukat 12, a Gyurcsány-koalícióhoz tartozó képviselő nem támogatta.   

Magyarországon február 25-e a kommunizmus áldozatainak emléknapja, erről és az ezzel kapcsolatos megemlékezésről 2000. június 13-án döntött az Országgyűlés. A kommunizmus áldozatairól először 2001. február 25-én emlékeztek meg az Országgyűlésben és az ország középiskoláiban. Azóta is minden évben megrendezik az emlékünnepségeket, emlékeztetőként és figyelmeztetőként a korszak történéseire és a tanulságok levonására.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!