Munkaanyag, vagy előterjesztés?

Hétfőn közös sajtótájékoztatót tartottak a miskolci FIDESZ és KDNP frakció oktatáspolitikusai. Szűcs Tamás önkormányzati képviselő, az Oktatási és Kulturális Bizottság fideszes és Molnár Péter képviselő, a bizottság KDNP-s tagja a 2009. március 5-i Közgyűlésen megtárgyalandó „Javaslat Miskolc Megyei Jogú Város közoktatásának feladatellátási, intézményhálózat működtetési és fejlesztési tervének 2007-2013 felülvizsgálatára” című napirendi pontról tájékoztatták a sajtót.

Hétfőn közös sajtótájékoztatót tartottak a miskolci FIDESZ és KDNP frakció oktatáspolitikusai. Szűcs Tamás önkormányzati képviselő, az Oktatási és Kulturális Bizottság fideszes és Molnár Péter önkormányzati képviselő, a bizottság KDNP-s tagja a 2009. március 5-i Közgyűlésen megtárgyalandó „Javaslat Miskolc Megyei Jogú Város közoktatásának feladatellátási, intézményhálózat működtetési és fejlesztési tervének 2007-2013 felülvizsgálatára” című napirendi pontról tájékoztatták a sajtót.

Bevezetőjében Molnár Péter elmondta, hogy ez minden tekintetben súlyos napirend. Sajnálattal konstatálta, hogy az ellenzéki politikusok az Oktatási Bizottságban, többszöri kérés ellenére sem kaptak tájékoztatást a készülő anyagról. Pedig ez a döntéshozók, vagyis a képviselők számára fontos lett volna és valószínűleg nem is lennének most ilyen neuralgikus pontjai az anyagnak. Annak az anyagnak, amelyet csak a múlt héten kapott meg mindenki és a Fidesz, valamint a KDNP frakció is csak munkaanyagnak tudja tekinteni, korrekt előterjesztésnek semmiképpen.  

Szűcs Tamás kijelentette: jelen állapotában elfogadhatatlannak tartja Miskolc Megyei Jogú Város közoktatásának feladatellátási, intézményhálozat működtetési és fejlesztési tervének 2007-2013. évi felülvizsgálatát. Az előterjesztésben ellentmondásos adatok és megállapítások találhatók. A leírtakból nem derül ki egyértelműen a megszűnő álláshelyek száma, s hiányosan számol be a közelmúlt ágazatot érintő eseményeiről. Nemcsak a múlt, a közeljövő is hézagosan rajzolódik ki az anyagból. Elmondta, hogy itt különösen a karbantartás több hónapja már tervezett, s most eléjük tárt átszervezésére gondol elsősorban a két párt.

Elhangzott az is a sajtótájékoztatón: elfogadhatatlannak tartják, hogy hiányoznak az intézményi átszervezésekhez szükséges dokumentumok, az egyeztetések jegyzőkönyvei. Kiderült az is, hogy a szocialista városvezetés ismét integrál óvodákat, így már 5-6 intézmény fog összevonva működni, ami a szakma rovására megy.
A két politikus problematikusnak tartotta, hogy az ellenzéki döntéshozók tájékoztatása – többszöri kérés ellenére is – késve történt meg. Azt is elmondták, hogy egyet tudnának érteni a karbantartás racionalizálásával, de nem így, hiszen az anyagban ez sincs kimunkálva, nem derül ki az előterjesztésből, hogy melyik intézményben maradhat karbantartó, de nem racionális a három karbantartói centrumba történt besorolás sem. És egyáltalán nem biztos, hogy ettől olcsóbbá válik majd a rendszer – hangsúlyozta Molnár Péter.

Végül elhangzott az is, hogy a KDNP és a Fidesz is sajnálattal tapasztalja, hogy a várost jelenleg is sújtó munkanélküliség közepette ennyi figyelmet érdemel egy olyan előterjesztés, amely többek között közel 200 munkavállaló sorsáról is intézkedik. Azért sem korrekt az anyag - tették hozzá - mert nem mondja ki, hogy ezzel az átszervezéssel, és a majd 200 ember elbocsátásával a gazdasági nehézségekre reagál a szocialista városvezetés. Hiszen a mostani tervek 410 millió forint megtakarítást hoznak, és az összeget nem lehet kiolvasni az előterjesztésből. Hozzátették: ebből hiányzik az átszervezés legfőbb indoka is, a pénzhiány. Kiegészítésképpen azt is megtudhattuk, hogy a 2009. évi költségvetésben a város egymilliárd forinttal kevesebbet szán az oktatásra, mint az előző esztendőben. Ezek miatt a 2009. évi márciusi közgyűlés 8. napirendi pontjában foglaltakat előterjesztésként nem, legfeljebb munkaanyagként tudják kezelni, s ezért elutasítását javasolják az ellenzéki politikusok.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!