Piliscsaba: egy város, ahol a szavazók többsége a KDNP-t választotta

A kdnp.hu interjúja Farkas András KDNP-s polgármesterrel, a Kereszténydemokrata Önkormányzati Tanács titkárával a 2014-19-es önkormányzati ciklus félidejében...

– Végzettségét tekintve építészmérnök és ipari formatervező. Saját tervezőirodájuk a kisebb középületektől a több száz lakásos társasházak létrehozásáig Magyarország számos pontján otthagyta „névjegyét”. 30 évesen, szakmájában sikeres emberként miért döntött úgy, hogy szülővárosában, Piliscsabán többedmagával megszervezi, illetve vezeti a KDNP helyi szervezetét?

– Gyermekkorom óta foglalkoztat a közélet, családommal a ’80-as években ott voltunk minden rendszerváltó megmozduláson, és ezek az élmények 8-10 éves gyermekként nagyon meghatározóak voltak számomra. 2002-től részt vettem polgári körös rendezvényeken. 2007-től kezdtem aktívan tevékenykedni az IKSZ-ben, és 2009-ben éreztem azt, hogy itt az ideje Piliscsabán egy új politikai irányvonalat elindítani: ekkor alapítottam meg a KDNP piliscsabai alapszervezetét. 2009-ben egy időközi választáson bejutottam a képviselő-testületbe, ahol a fejlesztési bizottság alelnökeként, majd elnökeként dolgoztam. 2010-ben nem indultam újra, mert úgy éreztem, hogy kell egy kis idő a helyi szervezet és az új irány megerősödéséhez és 2014 lehet majd az a céldátum, amikor aktívan megjelenhetünk a helyi politikában.

Ami pedig az építész szakmai részét illeti, hivatásomnak alapvetően az építést tartom és ebbe beletartozik a közösségépítés is, továbbá a saját városomnak, lakókörnyezetemnek a megújítása. A sok megkeresés mellett ez az oka annak, hogy vállaltam a polgármesteri jelölést.

– A 2014-es önkormányzati választáson – ami a képviselőválasztást illeti – önállóan indult a KDNP, s az ön révén – fideszes támogatással – a polgármesteri posztot is a kereszténydemokraták „nyerték el”. A 9 tagú testületben négy mandátum a KDNP-é, a többin a Fidesz, egy civil szervezet, valamint egy független jelölt „osztozik”, tehát túlzás nélkül állíthatjuk, hogy a választók bizalmából a Kereszténydemokrata Néppárt vezeti a várost. Miként lehet, hogy egy sokak szerint „kispárt” megszerezte a piliscsabai választók többségének bizalmát?

– Piliscsaba egy sajátos település, rengeteg a keresztény nagycsalád. Két aktív katolikus közösség működik Piliscsabán és Klotildligeten, ez utóbbi településrészen egy evangélikus és egy református közösség is megtalálható. Értékrendjükben így nagyon sokan kötődnek a kereszténydemokráciához. A 2014-es választások előtt átgondolt, részletes programmal tudtunk előállni, amit eljuttattunk minden postaládába. Három területet emeltünk ki: a fejlesztéseket, a pénzügyeket és a közösségépítést. Ennek köszönhető az, hogy összességében több szavazatot is kaptunk, mint a helyi Fidesz. Hozzá kell tennem, hogy ahogy egyre telnek az évek, egyre jobb az együttműködés a helyi Fidesszel, megtaláljuk a közös hangot. A testületi üléseken a napirendi pontok több mint 90 %-át teljes egyetértésben fogadjuk el.

– Ez a komoly összhang a helyi döntéshozók részéről a kereszténydemokrata várospolitika elismerése is egyben? És egyáltalán: mennyiben más a kereszténydemokrata irányítás, mint a korábbi volt?

– A 9 fős testületből 5-en a korábbi ciklusban is dolgoztak, 4-en csatlakoztunk új képviselőként 2014-ben „KDNP-s színekben”. Nagyon fontosnak tartottam, hogy a korábbi eredményeket elismerve és azokra építve folytassuk a munkát. Ami változott azóta, az a közösségi szemlélet. Ötszörösére növeltük a civil támogatásokat, ugyanis az a meggyőződésem, hogy erős közösségekkel lehet igazán várost építeni. Mindenki a közvetlen lakókörnyezetében és szakterületén tud hatékonyan tenni a városért, és a civil támogatásokkal olyan energiákat tudunk megmozdítani, akár közterületi felújítások terén, akár a rendezvények terén, amelyek egyébként rejtve maradnának.

Az ünnepek területén is változások történtek: kiemelten kezeljük augusztus 20-át, és megemlékezéseket tartunk október 6-án és november 4-én, ezek a korábbi években nem voltak jellemzőek. Hangsúlyosabb a nemzeti összetartozás ünnepe is június 4-én.

A korábbiakhoz képest egy sokkal intenzívebb kommunikációt indítottunk, részletesen beszámolok a tevékenységemről a helyi újságban és az online felületeken, és igyekszem a hozzám érkező kérdésekre is alapos választ adni.

Mindemellett személy szerint nagyon fontos nekem, hogy a saját, keresztény meggyőződésem mentén hozzam a döntéseket és ez az értékrend hassa át a mindennapokat is.

A képviselő-testülettel minden hónapban külön leülünk, hogy a testület minden tagjával átbeszéljük a következő ülés napirendi pontjait. Fontosnak tartom, hogy a testületen belül is őszinte és mindennapos információáramlás történjen, illetve hogy megfelelő feladatmegosztásban dolgozzunk, ne vetélytársként – mint a kampányban –, hanem a választók bizalma mentén egy közösségként dolgozzunk a városért. Azt gondolom, hogy ezek a legfontosabb elemei egy kereszténydemokrata vezetésnek.

– Mik a terveik az önkormányzati ciklusból hátralévő két és fél évben?

– Lassan félidőhöz érkezünk. Számos pályázatot sikerült megnyernünk: az országban a legnagyobb támogatást nyertük óvodaépítésre, de nyertünk forrásokat többek között az orvosi rendelő felújítására és műfüves pálya építésére is. Több pályázatunk is elbírálásra vár, remélem, hogy ezeken mind nyerni fogunk. Ezek mentén újabb intézményépítések – bölcsődeépítés, általános iskolák felújítása –, továbbá útfelújítások történhetnek meg.

Hangsúlyt fektetek arra, hogy a következő években a településközpontban a műemlék épületegyüttest felvásároljuk. Amikor átvettem a munkát, még csak 20 %-a volt az épületegyüttesnek az önkormányzat tulajdonában, most már nagyjából a kétharmada. A következő ötéves ciklusban pedig majd el tud indulni ezen a ponton is a településközpont fejlesztése. Ennek érdekében az önkormányzat a számára kevésbé értékes ingatlanokat eladja. Az elvünk ugyanis az, hogy ingatlanbevételből ingatlant vásároljunk és fordítva.

Az idei évben az elnyert pályázati forrásokból és jelentős önrészből egy új óvodát építünk és felújítjuk az orvosi rendelőnket.

Folyamatos kapcsolatban, állandó levélváltásban állunk a Nemzeti Fejlesztési Minisztériummal. A tavalyi 200 milliós városközponti útfelújításunk után idén 100 millió forint értékű útfelújítás történik a Magyar Közút területén. A vasútfelújítás keretében pedig az idei évtől megindul a klotildligeti állomás felújítása.

Tőlünk részben független, de a város számára örömteli, hogy a kormány döntése értelmében a Iosephinum területén – mely korábban katonai táborként működött – komoly fejlesztések indulnak. Piliscsabára kerül az Országos Széchényi Könyvtár másodpéldányainak tára, felépül az Avicenna arabisztikai kutatóintézet és várhatóan egy tűzoltólaktanyánk is létesül.

Nagy hangsúlyt kell fektetnünk a következő években arra is, hogy az olyan vonalmenti fejlesztésekben – útépítések, csatornaépítés, vízelvezetés –, ahol jelentős elmaradásban van Piliscsaba, jelentős eredményeket érjünk el. Fontos továbbá, hogy a vállalkozási területünket helyzetbe hozzuk, hogy az iparűzési adónkat és így az adóerő-képességünket jelentősen növelni tudjuk.

– Egy éve közel kétszáz kereszténydemokrata önkormányzati képviselő, alpolgármester, polgármester bizalmából a Kereszténydemokrata Önkormányzati Tanács titkárává választották. Miben ragadható meg a testület működésének célja, és milyen eredményeket sikerült elérniük?

– Az önkormányzati tanácsnak az a feladata, hogy összegyűjtse az önkormányzatoktól, kereszténydemokrata képviselőktől, polgármesterektől a tapasztalatokat, problémákat és ezeket rendszerezve megfelelő megoldásokat keressen az önkormányzati rendszer hatékonyabb működésére vonatkozóan továbbá, hogy ezekből a KDNP számára programelemeket állítson össze. Ennek a munkának még az elején vagyunk. A közeljövőben Seszták Oszkár elnök úrral egy konferenciát kívánunk összehívni, melynek során kereszténydemokrata politikusok, keresztény értékrendű szakemberek tartanak majd előadás, továbbá a küldöttek különböző szakterületekkel kapcsolatban kerekasztal-beszélgetéseket tartanak. Ez alapján tudunk egy szakmai anyagot összeállítani, melyet a pártvezetés elé tárhatunk. Ez a következő hónapok az egyik nagy feladata.

– A sok munkával és feszültséggel teli hétköznap után hogyan, mivel tud kikapcsolódni, ha ideje kínálkozik rá?

– Azért jó Piliscsabán lakni, mert gyönyörű természeti környezetben található a Budai-hegyek és a Pilis találkozásánál. Minden reggelt a kertben kezdek, átgondolom az aznapi feladataimat és hetente többször is járok nagyokat a környékbeli hegyekben. Ha csak tehetem, családomat, gyerekeimet, feleségemet is elviszem egy-egy nagyobb sétára. A hétvégéket igyekszünk intenzíven együtt tölteni, a legtöbb hétvégi protokolláris programra elkísér a feleségem is. De önmagában az, hogy egy szerető feleség és család vár otthon, adja a mindennapi hátteret és a feltöltődést számomra.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!