Szabadabbak lettek az önkormányzatok

A négy évvel ezelőtti választásokhoz képest ma az önkormányzatoknak szabadabb a gazdálkodásuk, mert a kormány átvállalta az adósságukat – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára a Somogy megyei Kadarkúton. Rétvári Bence arról beszélt, hogy az elmúlt négy évben 1247 milliárd forint adósságot vállalt át a kormány a településektől, így azok már a település érdekei szerint, és nem az adósságtörlesztés részleteihez igazodva határozhatják meg feladataikat.

Az államtitkár fontosnak nevezte azt a változást, hogy most már nem négy, hanem öt évre választják a helyi önkormányzatok tagjait, vagyis az országgyűlési választásoktól "eltolódik" a helyhatósági választás, az országos pártpolitika tehát sokkal kevésbé befolyásolja mostantól az önkormányzati voksolást. Az összeférhetetlenségi szabályok szigorításával pedig az országos és a helyi politikai szint „időben és személyekben is elválik egymástól”.

Szólt arról is, hogy az önkormányzati választás tétje az összefogás: tudnak-e a települések is osztozni az ország sikereiben, amit a munkahelyteremtés, a gazdasági növekedés vagy a családok támogatása terén sikerült elérni. „Azt szeretnénk, ha az ország nagyszámú sikerei helyi sikerekké is válnának, erre pedig a Fidesz-KDNP jelöltjei jelentenek garanciát” – mondta Rétvári Bence.

Az államtitkár úgy vélekedett: a baloldalon „egymással civakodó kis pártok jelöltjei személyi küzdelmeket és presztízsharcot vívnak”, amelyek nem a települések érdekeiről, hanem a pártok helyi pozíciószerzéséről és egymás közötti erőviszonyairól szólnak.

A Jobbik esetében pedig „a Kovács Béla-ügy is bizonyítja, hogy senki se tudja, hogy ha a Jobbik jelöltjeire szavaz, akkor kire szavaz valójában”. A Jobbik két cikluson keresztül is olyan embert tudott Brüsszelbe juttatni, „akinek a múltját nem hiába akarták elfedni”, ugyanis nem a magyar érdekek, hanem „Oroszország érdekének szolgálatába szegődött” – jelentette ki Rétvári Bence.
 

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!