Több tízezer kereskedelmi dolgozót érint kedvezően a vasárnapi zárva tartás

A nyitva tartási idő korlátozása a szabadságot adja vissza a több tízezer kereskedelemben dolgozónak, jelenleg ugyanis leginkább a munkáltatótól függ, mivel telik a vasárnapjuk. A vasárnapi munkavégzésre vonatkozó felmérések, ellenőrzésekazt mutatják, a munkaadók 70-71 százaléka valamilyen módon visszaél a vasárnapi munkavégzés kapcsán a jogszabályokkal – hangsúlyozta Tarnai Richárd Pest megyei kormánymegbízott a közszolgálati televízió Ma reggel című műsorában.

Ha valakinek fáj valamije, akármennyire is akar, hétvégén nem tud elmenni a járóbeteg-ellátásra, ám ha nagyon nagy a baj, ott az ügyelet, és várhatóan így lesz ez a kereskedelemben is - érvelt a vasárnapi nyitva tartási idő korlátozása mellett a Pest megyei kormánymegbízott, aki szerint az intézkedés a szabadságot adja vissza a több tízezer kereskedelemben dolgozónak.

Még novemberben nyújtott be törvényjavaslatot a boltok vasárnapi zárva tartásáról a Kereszténydemokrata Néppárt. A kezdeményezés célja, hogy legyen egy családi pihenőnap. A zárva tartási rendelet csak a 400 négyzetméter fölötti boltokra vonatkozna, így a kisebbeknek, ahol jellemzően tulajdonosként vagy családtagként dolgoznak, nem kellene zárva tartani, ezzel is csökkenne a kiskereskedők versenyhátránya.

Több más európai országban sem ismeretlen a vasárnapi zárva tartás, Ausztriában, Franciaországban és Németországban sincsenek nyitva a boltok. A magyar élelmiszer-kereskedelem három legnagyobb forgalmú, hazai tulajdonú üzletlánca, a CBA, a Coop és a Reál a leghatározottabban támogatja a vasárnapi zárva tartást. A Magyar Bevásárlóközpontok Szövetsége szerint viszont súlyos következményekkel járna a javaslat elfogadása, mert elbocsátásokat és bércsökkenést eredményezne.

Tarnai Richárd Pest megyei kormánymegbízott a közszolgálati televízió Ma reggel című műsorában hangsúlyozta, a nyitva tartási idő korlátozása a szabadságot adja vissza a több tízezer kereskedelemben dolgozónak, jelenleg ugyanis leginkább a munkáltatótól függ, mivel telik a vasárnapjuk. A kifejezetten a vasárnapi munkavégzésre vonatkozó felmérések, ellenőrzések egyébként azt mutatják, a munkaadók 70-71 százaléka valamilyen módon visszaél a vasárnapi munkavégzés kapcsán a jogszabályokkal, leginkább a nyilvántartási kötelezettségek vezetésével van gond – érvelt Tarnai. Ha ugyanis valaki papíron 4, de a gyakorlatban 8 órát dolgozik, jelentős hátrányt szenved, nem véletlen, hogy a szakszervezetek, amelyekkel komoly egyeztetés is folyik, támogatják a javaslat elfogadását.

Ha valakinek fáj valamije, akármennyire is akar, hétvégén nem tud elmenni a járóbeteg-ellátásra, ám ha nagyon nagy a baj, ott az ügyelet, és várhatóan ez lesz a kereskedelemben is – vonta meg a párhuzamot Tarnai. Dömpert, ruhát talán nem fog tudni valaki venni a gyereknek, de ha nagyon nagy a baj, a kis közértek nyitva lesznek, és meg tudja vásárolni például a vendéglátáshoz szükséges dolgokat. A kormánybiztos hangsúlyozta azt is, a jogszabály-módosítás nem a nagy bevásárlóközpontokról vagy kicsi üzletekről, hanem a munkavállalók szabadságáról szól, hiszen a kisboltokban is csak a tulajdonos és családtagjai dolgozhatnának.

Tarnai szerint nem állja meg a helyét az az – elsősorban munkáltatói – érvelés, hogy a szabályozással munkahelyek kerülhetnek veszélybe, hiszen például a szórakozóhelyeken betiltott dohányzásnál is hasonlókkal riogattak, aztán a forgalom még nőtt is, és senki nem vesztette el az állását. Itt is erről van szó – jelentette ki a kormánybiztos -, nem történik majd más, mint a jelenleg a kereskedelemben tapasztalható munkaerőhiány egyszerűen kiegyenlítődik majd az intézkedéssel.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!