Történelmi lépés

Az EU-országok igazságügyi miniszterei pénteki luxembourgi tanácskozásukon - magyar-lengyel-litván kezdeményezésre - közös állásfoglalásban emlékeztek meg a totalitárius rendszerek által elkövetett bűncselekmények áldozatairól. A magyar elnökség alatti utolsó uniós igazságügyi tanácsülésen Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter elnökölt. A tárca értékelése szerint az Európai Unió ezzel az állásfoglalással történelmi lépést tett a közös európai múlt tudatának és a kollektív emlékezetnek az erősítéséért.

„A magyar uniós elnökség vallja, hogy az önkényuralmi rendszerek bűntetteinek elítélése, illetve a méltó megemlékezés a totalitárius rezsimek áldozataira összeurópai feladat. Az európai totalitárius rendszerek - ideértve a kommunista és nemzetiszocialista diktatúrát is - Európa közös történelmének részét képezik. Elengedhetetlen, hogy az egyes tagállamok polgárai megismerjék a más országok által átélt tragédiát, azért is, hogy hasonló borzalmakat soha többé ne lehessen elkövetni” – olvasható a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium sajtóközleményében.

Az elfogadott dokumentum emlékeztet a totalitárius rezsimek áldozatainak augusztus 23-i emléknapjára, a Molotov-Ribbentrop paktum aláírásának évfordulójára. Egyúttal felkéri a tagállamokat, hogy vizsgálják meg, saját országuk történelmének és sajátosságainak fényében milyen módon történjen a megemlékezés. Ösztönzi a tagállamokat és az Európai Bizottságot, hogy indítsanak, illetve támogassanak minden olyan kezdeményezést - programokat, kutatási projekteket, konferenciákat, egyes művészeti alkotások létrejöttét -, amelyeknek célja megismertetni a közvéleménnyel Európa múltjának totalitárius időszakait. Felkéri az uniós végrehajtó testületet arra, vizsgálja meg, miként lehetne elősegíteni, hogy a keleti partnerség kedvezményezettjei és Oroszország is részt vehessen az erre irányuló programokban.

Forrás: MTI

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!