Orbán: a magyar elnökség nagy és látványos sikereket is elért

Az Európai Unió most erősebb, mint fél éve volt – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök pénteken Brüsszelben, a magyar EU-elnökség utolsó uniós csúcstalálkozójának záró sajtótájékoztatóján. Az EU-országok állam-, illetve kormányfői megnyitották az utat Horvátország uniós csatlakozása előtt – jelentette be pénteken Brüsszelben Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke. José Manuel Durao Barroso, az Európai Bizottság elnöke és Jerzy Buzek, az Európai Parlament elnöke gratulált Orbán Viktor miniszterelnöknek a magyar elnökség eredményes tevékenységéhez.

Teljes egyetértésben megerősítették az európai uniós tagországok állam- és kormányfői pénteken azt, hogy meg kell őrizni az EU-n belül a határok szabad átjárhatóságát biztosító schengeni rendszer vívmányát. Az ülés után kiadott zárónyilatkozat szerint hozzátették ugyanakkor, hogy ki kell dolgozni egy mechanizmust, amely akkor lesz életbe léptethető, ha az egész schengeni együttműködést rendkívüli körülmények veszélyeztetik. Az uniós tagállamok egy részét az év eleje óta az észak-afrikai társadalmi változások nyomán menekülthullám érte el. Ezért vetették fel a magyar elnökség idején több tagországban azt, hogy az uniónak lehetővé kellene tennie a határok ideiglenes visszaállítását meghatározott körülmények között. Megállapodtak a csúcstalálkozón abban is, hogy legkésőbb a jövő év végéig ki kell dolgozni az európai közös menekültügyi rendszert.
   
A csúcstalálkozó résztvevői külön foglalkoztak az észak-afrikai helyzettel. Mint Herman Van Rompuy, az ülés elnöke elmondta, az EU továbbra is kulcsszerepet kíván játszani az ott zajló történelmi változásokban. Van Rompuy külön méltatta a magyar elnökség sikerét abban, hogy lezárult az EU külső határainak védelmét segítő ügynökségnek, a Frontexnek a megerősítésére vonatkozó uniós intézményközi tárgyalás. Az észak-afrikai térség egyes országainak helyzetét is áttekintve az állam- és kormányfők határozottan elítélték a szíriai rezsim erőszakos fellépését a polgári lakosság ellen. A csúcstalálkozó ideje alatt jelentették be, hogy kibővítették a Szíria elleni szankciókat, amelyek immár az iráni Forradalmi Gárda három vezetőjét, köztük az alakulat parancsnokát is sújtják.
     
Jóváhagyták az Európai Unió tagországainak állam- és kormányfői pénteken Brüsszelben a Duna menti régió fejlesztésére vonatkozó uniós stratégiát. Ezt Orbán Viktor kormányfő jelentette be a csúcstalálkozó után Herman Van Rompuy európai tanácsi elnökkel és José Manuel Durao Barroso európai bizottsági elnökkel közösen tartott sajtótájékoztatóján. Mint mondta, olyan térségről van szó, amelyet a történelem során sokszor konfliktusok jellemeztek. Most viszont egy nagy, makrotérségbeli együttműködéssel hosszú távon is konszolidálni fogják a viszonyokat.

Jóváhagyták az európai uniós tagországok állam- és kormányfői pénteken az EU keretstratégiáját a romák társadalmi beilleszkedésének segítésére és ösztönzésére. Orbán Viktor közölte: a magyar EU-elnökség idején kidolgozott stratégia esélyt ad ennek a közösségnek arra, hogy elismert, befogadott és hasznos része legyen az Európai Unió közösségének. Ilyen stratégiája most először van az EU-nak - tette hozzá a magyar kormányfő.

Az Európai Unió most erősebb, mint fél éve volt – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök pénteken Brüsszelben, a magyar EU-elnökség utolsó uniós csúcstalálkozójának záró sajtótájékoztatóján. A magyar kormányfő felhívta a figyelmet arra, hogy az unió megerősödése olyan hirtelen kihívások ellenére következett be, mint a japán katasztrófa, az észak-afrikai változássorozat, illetve az euró válsága.

Az EU-országok állam-, illetve kormányfői megnyitották az utat Horvátország uniós csatlakozása előtt – jelentette be pénteken Brüsszelben Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke. Közölte: az EU-csúcs résztvevői megfogalmazták azt az igényüket, hogy még e hónap vége előtt zárják le a horvát csatlakozási tárgyalásokat. A csatlakozási szerződés aláírásának még az idén meg kell történnie. Az uniós országok csúcsvezetőit tömörítő testület elnöke a záró sajtótájékoztatón gratulált Orbán Viktor magyar miniszterelnöknek a magyar EU-elnökség ellátása során végzett kiváló munkához.

Orbán Viktor kitért arra, hogy ősszel az unió áttekinti, miként haladjon tovább a térségben az EU-bővítés folyamata. Ezzel arra a korábban tett bejelentésre utalt, hogy az Európai Bizottság októberben terjeszti elő jelentését a Montenegró, Szerbia és Macedónia által elért előrehaladásról. Ennek fényében - jelezték korábban Brüsszelben - elképzelhető, hogy a tagjelölt Montenegró időpontot kap a csatlakozási tárgyalások megkezdésére, Szerbia pedig elnyerheti a hivatalos tagjelölti státust. Macedónia esetében az ország által megvalósított reformok eredményességén túl az is fontos kérdés, hogy sikerül-e lezárni az ország elnevezéséről Görögországgal folytatott, mindmáig meddő vitát.

Orbán Viktor miniszterelnök azon reményének adott hangot Brüsszelben újságírók előtt, hogy a válságos pénzügyi helyzetbe került Görögország miniszterelnöke elvégzi a munkáját. Az uniós tagországok állam-, illetve kormányfőinek csütörtök este kezdődött csúcstalálkozóján az első munkaülésen állásfoglalást fogadtak el Görögországról, s ebben leszögezték: az EU azt várja Athéntól, hogy napokon belül véglegesítse azt az átfogó reformprogramot, amelyben megállapodtak az Európai Bizottsággal, az Európai Központi Bankkal és a Nemzetközi Valutaalappal (IMF), s a görög parlament fogadja el a pénzügyi stratégia és a privatizáció kulcsfontosságú törvényeit. A magyar kormányfő szerint a közös fizetőeszköz stratégiai jelentőségű célkitűzés mind Európa, mind Magyarország számára. Szomorúnak mondta az euró mostani állapotát, de reményét is hangoztatta, hogy lesz olyan erős a közös pénz, ami miatt érdemes lesz az euróövezethez tartozni.

+

Orbán Viktor szerint a magyar EU-elnökség 98 százalékban elérte a maga elé tűzött célokat. Csütörtök este, az uniós állam-, illetve kormányfők kétnapos brüsszeli tanácskozására érkezve a magyar miniszterelnök újságíróknak nyilatkozva felhívta a figyelmet arra, hogy a magyar elnökség elért nagy és látványos sikereket is. Hozzátette: ezek egyikére, a horvát EU-csatlakozás ügyére ezen a csúcstalálkozón tesznek pontot.

Orbán úgy fogalmazott, hogy a gazdasági kormányzás ügyét Magyarország 99 százalékig elvitte az áttörésig. Kiemelte azt is, hogy az Európai Unió történetében most először sikerült romastratégiát alkotni.

Véleménye szerint az ország becsületéből is visszaszereztünk valamennyit és a magyarok nagyon szép és eredményes munkát végeztek. Szerinte ma az ország megítélése nem olyan, mint amilyen két-három éve volt, „amikor a hazugságainkról, az adathamisításról és a megbízhatatlanságunkról voltunk híresek”. Most azt mondják, hogy a magyarok nagyon szép és eredményes munkát végeztek.

+

    
Megkezdődött csütörtök este Brüsszelben az európai uniós tagországok állam- és kormányfőinek találkozója, amely számos, magyar elnökség alatt született döntést véglegesít. A várhatóan péntek délutánig tartó csúcsértekezleten jóváhagyják egyebek között az unió Duna-stratégiáját, a romák társadalmi beilleszkedését segíteni hivatott uniós keretstratégiát, az euróövezet stabilitásának növelése érdekében szükséges szerződésmódosítást, továbbá szó lesz a horvát-EU csatlakozási tárgyalások lezárásáról és az unión belüli gazdasági koordinációt fokozó új eljárásokban elért haladásról. José Manuel Durao Barroso, az Európai Bizottság elnöke és Jerzy Buzek, az Európai Parlament elnöke már az ülés kezdete előtt gratulált Orbán Viktor miniszterelnöknek a magyar elnökség eredményes tevékenységéhez.

A találkozóra érkező kormányfők közül többen kitértek a súlyos adósságproblémával küzdő Görögország helyzetére, miután az befolyással van az euróövezet pénzügyi szilárdságára. A nyilatkozatok lényege az volt: nagyon fontos, hogy Athén tartsa magát a bejelentett programhoz, hajtsa végre a vállalt lépéseket. Az euróövezeti pénzügyminiszterek csoportját is vezető Jean-Claude Juncker luxemburgi miniszterelnök úgy fogalmazott, nincs más út, mint ez, és nincsen B terv sem. Mások mellett Angela Merkel német kancellár külön hangsúlyozta a nemzeti egység jelentőségét Görögországban. Jeórjiosz Papandreu görög miniszterelnök megerősítette, hogy kormánya elkötelezett a vállalások szigorú végrehajtása mellett. Kérte ugyanakkor, hogy az euróövezet mellett az EU egésze is erősítse meg országa iránti segítőkészségét.

A csúcstalálkozó témái közé tartozik az észak-afrikai helyzet és annak hatásai az unió bevándorlási és menekültügyi politikájára, valamint a határellenőrzés nélküli utazási lehetőséget biztosító schengeni övezet működésére. Líbiával, Szíriával és a közel-keleti helyzettel a kormányfői értekezlet pénteken külön is foglalkozik.

A június 30-án befejeződő magyar elnökség alatt az Európai Uniónak ez az utolsó csúcstalálkozója. A várakozások szerint a most véglegesített döntésekkel az elnökségi célkitűzések nagy része teljesül, bár azok közül egy-két elem sorsa még a hátralévő egy hétben dől el.

 

Forrás: MTI, mno.hu

 

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!