Állampolgársági esküt tett P. Henri Boulad jezsuita szerzetes

Magyar állampolgársági esküt tett P. Henri Boulad S.J. egyiptomi jezsuita szerzetes csütörtökön az Országházban. A szerzetes azért vette fel az  állampolgárságot, mert egyetért a magyar kormány keresztényeket és a keresztény értékeket védő törekvéseivel. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes szerint nagy megtiszteltetés Magyarországnak, hogy a nagy tekintélyű jezsuita szerzetessel az állampolgárság kötelékében és Szent István örökségében egyek lehetünk.


P. Henri Boulad S.J. egyiptomi jezsuita szerzetes és Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, a Kereszténydemokrata Néppárt elnöke (Fotó: Árvai Károly/kormany.hu)

Az ünnepélyes eskütételen Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes úgy fogalmazott: Magyarország immár ezer esztendeje keresztény ország, és az új magyar alkotmány a kereszténység értékeire fektetik a hangsúlyt.

A Kereszténydemokrata Néppárt elnöke kiemelte: Magyarország, mint ahogy az egyetemes kereszténység, keletről kapta a hitet és az evangéliumot, s tudja a kötelességét a keleti keresztények felé most, amikor nehéz helyzetben vannak.

A miniszterelnök-helyettes szavai szerint egy olyan teológus, világhírű professzor tette le a magyar állampolgársági esküt, akit nagy tekintélyként tartanak számon. Hozzátette: nagy megtiszteltetés Magyarországnak és a kormánynak, hogy az állampolgárság kötelékében és Szent István örökségében egyek lehetnek.


P. Henri Boulad S.J. egyiptomi jezsuita szerzetes és Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, a Kereszténydemokrata Néppárt elnöke (k) és Hölvényi György kereszténydemokrata EP képviselő (j1) (Fotó: Árvai Károly/kormany.hu)

Henri Boulad Alexandriában született 1931-ben, szíriai családból származik, édesapja szír, édesanyja olasz származású, a család francia anyanyelvű katolikus. A jezsuita rendbe 1950-ben lépett be, majd 1963-ban szentelték pappá Bejrútban.

Három doktorátust szerzett és – visszatérve Egyiptomba – az ifjúság nevelése és a szociális munka területén dolgozott, valamint lelkigyakorlatok vezetője lett. Kalkuttai Szent Teréz anyával egyetértésben szervezte meg az egyiptomi CARITAS-t.

Menekülttáborokat szervezett, küzdött a szudáni népirtás megfékezéséért, a rabszolgák kiváltásáért. „Teljesen önfeláldozásnak szentelt életéért" megkapta a francia érdemrend tiszti keresztjét.

Évente előadókörutakat tartott Európában, beszédeit gyakran a rádiók is közvetítették. 2004-ben lett a jezsuiták kairói kollégiumának vezetője.

Rendszeresen jár Magyarországra előadásokat tartani, jelenleg március 24-ig tartózkodik itt, ezalatt több lelkigyakorlatot is tart, amelyek szinte pillanatokkal a meghirdetés után beteltek.