Búcsúzunk Ghiczy Tibortól

A 88 éves korában elhunyt Ghiczy Tibor, a Kereszténydemokrata Néppárt Vas Megyei Szervezetének tiszteletbeli elnöke meghatározó személyiség volt a KDNP, illetve az MKDSZ Vas megyei szervezetének életében, az 1990-es években pedig a párt országos működésében is. Olyan politikus volt, aki a kereszténydemokrata értékend következetes képviseletét, a magyar társadalom meg nem alkuvó szolgálatát állította közszereplésének középpontjába.

Az alábbiakban a KDNP Vas Megyei Szervezetének nekrológját közöljük.

A rendszerváltoztatás és az azóta eltelt időszak magyar kereszténydemokráciájának egy jeles képviselője adta vissza lelkét Teremtőjének 2016. augusztus 10-én.

Dr. Ghiczy Tibor, a Kereszténydemokrata Néppárt Vas Megyei Szervezetének tiszteletbeli elnöke meghatározó személyiség volt a KDNP, illetve a Magyar Kereszténydemokrata Szövetség Vas megyei szervezetének életében, az 1990-es években pedig a párt országos működésében is.
Dr. Ghiczy Tibor 1927 október 1-jén született a Sopron vármegyei Kapuváron. Középiskolai tanulmányait a bencések soproni és a jezsuiták pécsi gimnáziumában végezte. A Pázmány Péter Tudományegyetemen jogot hallgatott, 1951-ben szerzett jogi doktori oklevelet.
Évtizedeken át dolgozott közjegyzőként, illetve jogtanácsosként. Az 1956-os forradalom és szabadságharc idején fiatal jogászként tagja volt a celldömölki járás nemzeti bizottságának.

A rendszerváltoztatáskor csatlakozott a Kereszténydemokrata Néppárthoz, 1989-től a párt egyik fő szervezője volt Vas megyében. A megyei szervezet titkára, később ügyvezető elnöke lett. Nagy szerepe volt abban, hogy a KDNP az 1990-es országgyűlési választásokon jó eredményt ért el a megyében. 1990-től a KDNP országos Intézőbizottságának tagja, a következő évtől 1995-ig az Intézőbizottság titkára. 1994-ig a szombathelyi közgyűlés képviselőjeként, 1994-től 1998-ig a megyei közgyűlés tagjaként tevékenykedett, elnöke volt a megyei közgyűlés jogi bizottságának. A törvénytelen pártvezetéssel szembeni ellenállás egyik vezetője volt mind országos, mind megyei szinten. A törvényes állapotok visszaállítása után a KDNP Országos Etikai Bizottságának elnöke 2010-ig.

Dr. Ghiczy Tibor, a Barankovics  Emlékérem, a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjének birtokosa olyan politikus volt, aki a kereszténydemokrata értékrend következetes képviseletét, a magyar társadalom meg nem alkuvó szolgálatát állította közszereplésének középpontjába.
 

Kereszténydemokrata Néppárt

Vas Megyei Szervezete