Pünkösd: a keresztény egyház születésnapja

Vasárnap, a húsvét utáni ötvenedik napon ünnepli a keresztény világ a Szentlélek eljövetelét, s egyben az egyház megalapítását, azaz pünkösd napját. Ebből az alkalomból a magyarországi keresztény egyházak is vallási és kulturális programokat tartanak országszerte hétvégén és hétfőn. Részletes programajánló.

Amikor elérkezett pünkösd napja, ugyanazon a helyen mindnyájan együtt voltak. Egyszerre olyan zúgás támadt az égből, mintha csak heves szélvész közeledett volna, és egészen betöltötte a házat, ahol ültek. Majd lángnyelvek jelentek meg nekik szétoszolva, és leereszkedtek mindegyikükre. Mindannyiukat eltöltötte a Szentlélek, és különböző nyelveken kezdtek beszélni, úgy, ahogy a Lélek szólásra indította őket. (ApCsel 2,1–5)

Pünkösd eredete az ószövetségi zsidó ünnep, héber nevén Sávuot, a törvényadás (tóra adásának) emléknapja és az új kenyér ünnepe. A Szentlélek ezen a napon jött el az apostolokra, amely ezt a napot új tartalommal töltötte meg a keresztények számára.

Pünkösdöt a keresztény egyház születésnapjának is tartják, az evangélium szerint ugyanis Krisztus mennybemenetele után az apostolok, Mária és a legközelebbi tanítványok közösen ünnepeltek: Szent Péter prédikációját követően sokan megtértek, belőlük alakultak az első keresztény gyülekezetek. A katolikus egyházban van vigíliája böjttel, amelyen keresztvizet szentelnek. A bérmálás szentségét pünkösd ünnepétől kezdve szokás kiszolgáltatni. Az ünnepről május hónapot pünkösd havának is nevezik.

A katolikusok programjai

Pünkösd alkalmából szombaton és vasárnap ferences napokat tartanak Gyöngyösön. A ferences szerzetesrend pápai jóváhagyásának 800. évfordulójára meghirdetett jubileumi év rendezvénysorozatának keretében mutatják be a Montecasale-i erdő című színdarabot Szent Ferenc életéről.

Szombaton Pálosszentkúton Bíró László tábori püspök mutat be szentmisét a pálosok pünkösdi búcsúnapján, ahol egyúttal kétnapos ifjúsági találkozót is tartanak.

Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek vasárnap az Esztergomi Bazilikában mutat be ünnepi szentmisét.
   
Ternyák Csaba egri érsek vasárnap mutat be ünnepi szentmisét a Szent Erzsébet-ünnep keretében Sárospatakon, ami után a hívek körmenetet tartanak. A rendezvény keretében az Árpád-házi királylány korát idéző zenés, kosztümös menet jelenetei felidézik a szolgáló szeretet szentjének életét.
   
Vasárnap napkeltekor tartanak szentmisét a pálos rend tagjai Pilisszentléleken a kolostor romjainál. A szentmise helyszínére előző éjjel indulnak a zarándokok Pomázról.

Szintén pünkösd vasárnap Spányi Antal megyéspüspök mutat be szentmisét a pákozdi Don-kanyar emlékkápolnánál mindazokért, akik életüket áldozták az országért.
   
Az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye idén is megrendezi hétfőn délelőtt 10 órától pünkösdi ifjúsági és családi napját, az úgynevezett karizmák ünnepét a máriaremetei kegytemplom kertjében. A nap során pódiumbeszélgetést tartanak Erdő Péter bíborossal, diákszínjátszók tartanak előadást, illetve népdalokat adnak elő. A nap vezérgondolata: „Küldetés és testvéri közösség”. Az 1994-es Esztergom–Budapesti Főegyházmegyei zsinatot követően szervezték meg először a pünkösdhétfői egyházmegyei majálist, a Karizmák Ünnepét, amelyen az egyházmegye katolikus közösségei mutatkoznak be.
   
Ugyanezen a napon a magyar családokért tart szentmisét Bíró László a horvátnádaljai Szentlélek-templomban. A liturgia után végigjárják a házaspárok útjának 15 állomását és imádkoznak a magyar családokért.

Tízezreket várnak Csíksomlyóra
„Krisztussal ezer esztendeig” – e jelszó jegyében rendezik az idei pünkösdszombati csíksomlyói zarándoklatot, amelyen a gyulafehérvári püspökség alapításának ezredik, illetve a ferences rend fennállásának nyolcszázadik évfordulójáról is megemlékeznek. Az ünnepi szentmisét Bábel Balázs Kalocsa-kecskeméti érsek mutatja be a két Somlyó-hegy közötti nyeregben. A csángó mise este lesz a plébániatemplomban.

Pápai szentmise pünkösdvasárnap
XVI. Benedek május 31-én, pünkösdvasárnap délelőtt fél 10-kor szentmisét mutat be a Szent Péter-bazilikában.

Református püspökök pünkösdi istentiszteletei

Bogárdi Szabó István, a Dunamelléki Református Egyházkerület püspöke – vasárnap 8 és 10 óra, Budahegyvidéki Református Templom

Bölcskei Gusztáv, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke – vasárnap 10 óra, Nagytemplom (Debrecen)

Csomós József, a Tiszáninneni Református Egyházkerület püspöke – vasárnap fél 11, Gönci Református Templom

Steinbach József, a Dunántúli Református Egyházkerület püspöke – vasárnap 9 óra, Balatonfűzfői Református Templom, valamint vasárnap fél 11, Balatonalmádi Református Templom

Pünkösdi istentisztelet Genfből a Magyar Televízióban

A Magyar Televízió egyes csatornája (m1) is sugározza a Pünkösd vasárnapi ünnepi istentiszteletet Genfből a Saint-Pierre katedrálisból délelőtt 10 és 11 óra között. Az istentiszteletet a magyarországi stúdióból Tamás Bertalan református lelkész kommentálja.

Evangélikus programok

Ittzés János evangélikus elnök-püspök vasárnap Győrben az Újtemplomban, hétfőn pedig Győrújfaluban mutat be ünnepi istentiszteletet.

Pünkösdi Ökumenikus Vesperás

Pünkösd előestéjén május 30-án 18 órakor ökumenikus vesperás lesz a Bécsi kapu téri evangélikus templomban református, római és görög katolikus testvérek résztvételével. Igét hirdet: Dr. Fabiny Tamás püspök.

Pünkösd Révfülöpön
Helyszín: Ordass Lajos Oktatási központ.
Időpont: május 29 - június 1.
A kedvezményes díj 4.200.-/fő/nap teljes ellátással, ez magába foglalja a napi háromszori étkezést és a szállást.

Pünkösdi gyülekezeti ünnep Mezőberényben

Pünkösdi gyülekezeti ünnep és az evangélikus templom építésének 220. évfordulója lesz a Mezőberényi I. kerületi Evangélikus Egyházközségben május 31-én. Az ünnepi istentisztelet keretében sor kerül a jubiláns konfirmandusok megáldására. Igét hirdet: Gáncs Péter püspök. A délutáni program keretében többek között fellép a Szela együttes.

kdnp.hu
Forrás: MTI, magyarkurir.hu, reformatus.hu, evangelikus.hu, keresztenymagyarorszag.hu
Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!