2010 óta hazánkban csökkent a harmadik legnagyobb mértékben a gyermekszegénység az EU-ban

Az EUROSTAT friss felmérésben az európai uniós országokat vizsgálta a gyermekeket érintő szegénység vonatkozásában. Az adatokból kiderül, hogy Magyarországon csökkent a harmadik legnagyobb mértékben a gyermekszegénység az EU-ban.

2018-ban az EU-ban a 18 év alattiak közel negyedét, pontosan 23,4%-át érintette a szegénység vagy a társadalmi kirekesztettség kockázata. Legrosszabb adatokkal Románia rendelkezik, itt 38,1%-os arány, míg a legjobban Szlovénia áll 13,1%-kal a 2018-as adatok szerint.

A felmérés alapján hazánk 2010-ben csak a 25. volt a rangsorban, tehát mindössze három országban volt nagyobb a gyermekszegénység, mint nálunk. Ehhez képest a mostani adatok szerint hét helyet javítottunk. Ez azt jelenti, hogy 2010-hez képest hazánkban csökkent a harmadik legnagyobb mértékben, több mint harmadával, 39%-kal a gyermekeket érintő szegénység vagy társadalmi kirekesztettség kockázata. Kiemelkedő volt még a csökkenés Lettországban és Lengyelországban is.

Az EUROSTAT adati is visszaigazolják azt, hogy a kormány munkahelyteremtésre, adócsökkentésre és családtámogatásokra épülő politikája pozitív eredményekre vezet.

Rétvári Bence
a KDNP alelnöke

 

 

(Kép: 123RF)