Latorcai János is felszólalt a magyar-lengyel nyári szabadegyetemen (FRISSÍTVE!)

Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke köszöntötte a mintegy négyszáz magyar és lengyel diákot, akik a lengyelországi Krasiczynben kezdődött nyári egyetemre érkeztek.

Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke, a KDNP Országos Választmányának elnöke

A következő évek kihívása az lesz, hogy az európai nemzetek megőrizzék identitásukat, amiben a közép-európai együttműködési kezdeményezések meghatározóak – hangsúlyozta Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke kedden a délkelet-lengyelországi Krasiczynben, a lengyel-magyar nyári egyetemen.

Latorcai János a nemzeti öntudat és a nemzetek közötti barátság összefüggéséről tartott pódiumbeszélgetésen szólalt fel, a lengyel alsóház (szejm) alelnökével, Ryszard Terleckivel, valamint Marek Kuchcinski volt lengyel alsóházi elnökkel együtt.

Latorcai szerint ma a közép-európai együttműködés, a visegrádi csoport a meghatározó európai kezdeményezés, miközben a nyugat-európai társadalmak identitásbeli kihívásokkal szembesülnek.

Véleménye szerint az Európába bevándorló muszlim tömegek éveken át meg fogják őrizni „rendkívül kemény” identitásukat, miközben Európa „kifelé tart” saját önazonosságából – szögezte le. Úgy vélte, hogy a jövőben csak a keresztény gyökerekre lehet felépíteni az identitásukban erős nemzeteket, amelyek egyúttal nyitottak az európai értékek irányában.

Ryszard Terlecki arra figyelmeztetett, hogy a mai európai fiatalok előtt a fogyasztói társadalom kísértése áll, az, hogy "egy olyan Európát építsenek, amely kellemes, kényelmes szórakozóhely lesz, határok, gyökerek, nemzetek, kultúrák nélkül". „Ilyen Európa azonban nem lesz”, ez „csak egy illúzió, mely néhány évig, talán egy nemzedékig maradhat meg” – hangsúlyozta.

A lengyel alsóházi alelnök szerint a fiatal nemzedéknek döntenie kell: egy ilyen vízió mellett szavaz, vagy vállalja a haza iránti kötelezettségeket. „Ha sikerül legyőznünk az identitás nélküli, a keresztény gyökerek nélküli Európa vízióját, tovább fejleszthetjük hagyományunkat, és építhetjük a jövőt is európaiakként, akik racionálisan tekintenek a jövőbe” – fogalmazott.

Marek Kuchcinski azt emelte ki: a közép-európai nemzeteket, különösen a magyarokat és a lengyeleket a keresztény emberfelfogásból eredően a szabadságérzet és a mások iránti tolerancia jellemzi.

A mintegy négyszáz magyar és lengyel diák részvételével hétfőn kezdődött ötnapos krasiczyni rendezvényen Magyarország, Lengyelország, valamint Közép-Európa és az Európai Unió aktuális problémáit vitatják meg. A diáktábor programjában pódiumbeszélgetések, vitaestek, könyvbemutatók mellett kirándulások, koncertek és lengyel-magyar táncház is szerepel.

A nyári egyetemet második alkalommal szervezi a lengyelországi Waclaw Felczak Lengyel-Magyar Együttműködési Intézet. 

A rendezvénysorozaton bemutatkozik a Felczak Intézet magyarországi testvérintézménye, a Waclaw Felczak Alapítvány is. A két intézményt tavaly alapították a lengyel és a magyar parlament döntése alapján. Tevékenységük a lengyel-magyar barátság szószólója, a legendás második világháborús lengyel futár, történész nevéhez fűződik, küldetésük a lengyel-magyar kapcsolatok és a kölcsönös megismerés támogatása, különösen a fiatalok körében.

***

Korábban írtuk:

A Magyarország, Lengyelország, valamint Közép-Európa és az Európai Unió aktuális problémáival foglalkozó diáktábor résztvevőit a lengyel alsóház alelnöke, Ryszard Terlecki, valamint Marek Kuchcinski volt lengyel alsóházi elnök is üdvözölte, aki egyben a nyári egyetem fő kezdeményezője is.

A Waclaw Felczak Lengyel-Magyar Együttműködési Intézet által második alkalommal megrendezett nyári egyetem résztvevői péntekig pódiumbeszélgetéseken, vitaesteken, könyvbemutatókon, kirándulásokon vesznek részt, a programban koncertek és lengyel-magyar táncház is szerepel.

A program során kedd délelőtt Latorcai János, Ryszard Terlecki és Marek Kuchcinski egy közös panelben a nemzeti öntudat és a nemzetek közötti barátság összefüggéséről beszélgetnek.

Illés Boglárka, az Emberi Erőforrások Minisztériumának helyettes államtitkára csütörtökön a Létezik-e pártok nélküli demokrácia? című pódiumbeszélgetésen szólal fel.

Szakértői vitaműsorokat tartanak többek között a Három Tenger Kezdeményezésről, az Európai Unió új, az európai parlamenti választások után alakuló vezetéséről, továbbá az internet és a kultúra, illetve kultúraellenesség kapcsolatáról, valamint az álhírek (fake news) jelenségéről.

A könyvbemutatókon, szerzői esteken a hallgatók találkoznak mások mellett Berta Zsolttal, a Kalef című regény szerzőjével, Kovács István történésszel, íróval, diplomatával, valamint Szalai Attila újságíró-diplomatával, A lengyel földön című kötet szerzőjével.

Jan Draus lengyel történészprofesszor bemutatja az általa szerkesztett, a közép-európai rendszerváltás előtti ellenzéki mozgalmakról szóló tanulmánykötetet, amely Borvendég Zsuzsa és Szekér Nóra magyar történészek írásait is tartalmazza.

Beszélgetést tartanak a Waclaw Felczak emlékére idén tavasszal első alkalommal megrendezett U23-as nemzetközi kerékpárverseny fő szervezőjével, Tomasz Wójcikkal.

A diáktábor alkalmából kiadták a Kurier Wnet nevű lengyel konzervatív havilap lengyel és magyar nyelvű mellékletét is, amely tartalmazza többek között a tavalyi krasiczyni nyári egyetemen Kövér László országgyűlési elnök és Marek Kuchcinski részvételével megtartot pódiumbeszélgetés leiratát is.

Bemutatkozik a rendezvénysorozaton a lengyelországi Felczak Intézet magyarországi ikerintézménye, a Waclaw Felczak Alapítvány is.

A két intézményt tavaly alapították meg a lengyel és a magyar parlament döntése alapján. Tevékenységük a lengyel-magyar barátság patrónusa, a legendás második világháborús lengyel futár, történész nevéhez fűződik, küldetésük a lengyel-magyar kapcsolatok és a kölcsönös megismerés támogatása, különösen a fiatalok körében.