Alapítványi fenntartásba kerül a felsőoktatási intézmények többsége

A cél az egyetemek nemzetközi versenyképességének javítása.

Orbán Viktor és Semjén Zsolt

A néhai Ho Si Minh Tanárképző Főiskola visszakerül az Egri Főegyházmegyéhez és a katolikus tanárképzés fellegvára lesz. Deo Gratias! –

írta a döntést követően közösségimédia-oldalán Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, a KDNP elnöke.

Orbán Viktor Semjén ZsolttalOrbán Viktor (jobbra) miniszterelnök, a Fidesz és Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, a KDNP elnöke az Országgyűlés plenáris ülésén 2021. április 27-én (Fotó: MTI / Balogh Zoltán)

Az Országgyűlés kedden 11 alapítvány létrehozásáról döntött, melynek értelmében számos nagyvárosi és orvosi – köztük a Semmelweis Egyetem – államiból közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelői alapítványi fenntartásba kerül, míg az egri Eszterházy Károly Egyetem fenntartója az Egri Főegyházmegye lesz. A cél a hazai felsőoktatások nemzetközi versenyképességének javítása.

Schanda TamásSchanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium miniszterhelyettese, a KDNP alelnöke a parlament plenáris ülésén 2021. április 27-én (Fotó: MTI / Balogh Zoltán)

Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti államtitkára a törvényjavaslat általános vitájában az elmúlt időszak tapasztalatai és a most létrejövő alapítványok miatt nevezte szükségesnek, hogy egységes kódexben határozzák meg a közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványokra vonatkozó szabályokat. Arról is beszélt, hogy az egyetemi fenntartóváltás, azaz a modellváltás nem új dolog, egy 2016-os stratégiát hajtanak végre.

A versenyképesebb, a gazdasághoz közelebb álló működési forma az államtól függetlenebb, autonóm szervezeti struktúrát teremt, a vagyon pedig garantálja a pénzügyi autonómiát

– érvelt.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!