Apák Napja - A gyermek fejlődésében nagy szerepe van az apának

Az apák napja kiváló alkalom annak hangsúlyozására, hogy a család úgy lesz erős, ha a nők és a férfiak megosztják a családi teendőket, és mindketten részt vállalnak a gyermekek felnevelésében - közölte a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (Kincs).

Június harmadik hétvégéjén az apákat ünneplik. Az apák napja megünneplését egy édesapja által felnevelt nő kezdeményezte az Egyesült Államokban 1909-ben, majd 1972-től vált hivatalos ünneppé a tengerentúlon. Magyarországon 1994-ben indítottak mozgalmat az apák napja bevezetésére, és ma már egyre többen ünneplik nálunk is az apákat, leginkább a fiatalabb korosztályban.

Az Intézet szerint

a gyermek fejlődésében, személyiségének formálódásában nagy szerepe van az apaképnek,

a későbbi életet jelentősen befolyásolja az édesapával kialakított viszony. Kutatások bizonyítják, hogy az aktív apai jelenlét a gyermekek és az apák életminőségét is javítja, több a boldogabb és elégedettebb az együtt élő apák és gyermekeik között.

Apák Napja

Míg régen főként a család eltartása és védelme volt egy férfi legfontosabb szerepe, napjainkban egyre többen vesznek részt a gyereknevelésben és a kisgyermekek ellátásában, a kisgyermekes apák mintegy háromnegyedére jellemző ez a hozzáállás.

A Kincs saját felmérése szerint ma már a szülések 60 százaléka apás szülés, és ezekben az esetekben az édesanyák általánosságban kedvezőbb szülésélményről számolnak be.

Az erősödő apai jelenlét és támogatás a várandósság és a szülés idején, de később, a kisgyermek gondozása során is jól érzékelhető, jól szemlélteti ezt, hogy 2012 óta több mint tízszeresére nőtt a gyermekgondozási díjban részesülő férfiak száma.

Az intézet hangsúlyozta:

örömteli, hogy egyre több gyermek születik és él olyan családban, amelyben mind a két szülő jelen van.

2015-höz képest csaknem másfélszeresére nőtt a házasságban születő kisbabák aránya, míg korábban a gyermekek fele (52 százaléka), ma már mintegy háromnegyede (70 százaléka) olyan családba születik, ahol házasok a szülők. Jelezték: ez rendkívüli növekedés, ami Európában csak Magyarországon történt meg az elmúlt években, ezzel az Európai Unió átlaga fölé emelkedett a házasságon belüli szülések aránya Magyarországon.

Felhívták a figyelmet arra is, hogy

2010 óta megduplázódott a házasságkötések száma, és a csaknem 40 százalékos csökkenéssel hat évtizedes mélypontra esett vissza a válások száma.

Ezen kedvező folyamatoknak köszönhető, hogy mára már mintegy százezerrel csökkent az egyszülős családok száma, azaz egyre több gyermeknek adatik meg, hogy mindkét szülőjével együtt éljen - olvasható a Kincs közleményében.