Átadták az egykori Regnum Marianum székházat Budapesten

Átadták az egykori Regnum Marianum székházat Budapesten, a Damjanich utcában. A felújított épületet Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek áldotta meg csütörtökön. Erdő Péter kiemelte: a magyar katolikus egyháznak az a tapasztalata, hogy „hosszú ideig tartanak a rombolás időszakai", amelyek után éppen olyan „hosszú idő és nagy fáradság" újjáépíteni mindazt, ami elpusztult.

Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek (b) és Soltész Miklós (KDNP), a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára (j) a Regnum Marianum székház átadási ünnepségén (Budapest, 2019.11.08. KDNP fotó: Váli Miklós)

Felidézte: a VII. kerületi házban egykor az Esztergomi Egyházmegye Regnum Marianum mozgalomhoz tartozó papjai laktak. A kommunista hatalom szétzavarta őket, és a házat is elvették az egyházmegyétől. „Most igyekszünk a lelkekben újra építkezni", és a rendszerváltás óta „felnőttek hívőkből álló nemzedékek, akik szeretnék a saját hivatásukat katolikus szellemben megélni. Fontos, hogy legyenek olyan helyek, ahol ők rendszeresen tudnak találkozni és egymást erősíteni" - fogalmazott a bíboros.

Erdő PéterErdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek beszédet mond a Regnum Marianum székház átadási ünnepségén (Budapest, 2019.11.08. KDNP fotó: Váli Miklós)

Erdő Péter hozzátette: „a megújuló épületek eszközök és jelképek: eszközök, hogy meginduljon a keresztény közösségi élet, és jelképek, amelyek fölszólítanak arra, hogy a lelkekben is folytassuk az újjáépítést". A Damjanich utca 50. szám alatti ház 1895-ben épült.

Regnum MarianumA megújult Regnum Marianum székház (Budapest, 2019.11.08. KDNP fotó: Váli Miklós)

A háromemeletes bérházat 1901- ben vásárolta meg Majláth Gusztáv erdélyi püspök segítségével az egyház annak a plébániához nem tartozó, fiatal papokból álló közösségnek, akik az ifjúság katolikus nevelését tartották elsődleges feladatuknak.

Regnum MarianumA Regnum Marianum székház átadási ünnepsége (Budapest, 2019.11.08. KDNP fotó: Váli Miklós)

A társaságot mint a Mária Kongregáció egyik alapszervezetét 1902-ben jegyezték be Rómában, 1903-ban pedig hivatalos egyesületként is megalakult a Regnum Marianum. A Damjanich utcai székház udvarán kápolnát is építettek, ezt 1944-ben az amerikai légierő véletlenül - az Andrássy úton berendezkedett német hadvezetést keresve - lebombázta.

Regnum Marianum

A Regnum Marianum székház átadási ünnepsége (Budapest, 2019.11.08. KDNP fotó: Váli Miklós)

A kommunizmus idején, 1951-ben a Regnum Marianum tevékenységét más egyházi közösségekhez hasonlóan betiltották, és a székházukat államosították. A kétezres években az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye visszakapta az épületet. A rossz állapotú ház felújítására egy évtizeddel később kerülhetett sor, a felújítást a kormány 1,2 milliárd forinttal támogatta.

Regnum MarianumA Regnum Marianum székház átadási ünnepsége. Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek (első sor, b2), Soltész Miklós (KDNP), a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára (első sor, b3) (Budapest, 2019.11.08. KDNP fotó: Váli Miklós)

Az épületben katolikus kulturális központ fog működni konferenciatermekkel, 80 férőhelyes szállással. Emellett kápolna, irodák, funkcionális terek kaptak helyet a házban. A központnak fontos szerepe lesz az Eucharisztikus Világkongresszus helyszíneként is. Az átadási ünnepségen részt vett Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára és a főegyházmegye teljes papsága.

Regnum MarianumErdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek megáldja a felújított Regnum Marianum székházat (Budapest, 2019.11.08. KDNP fotó: Váli Miklós)

A Regnum Marianum a magyarországi katolikus lelkiségi mozgalmak egyike. Fő tevékenysége a fiatalok katolikus szellemű nevelése. Az 1951-ben betiltott mozgalom a kommunizmus évtizedeiben titokban folytatta tevékenységét. Emiatt három külön koncepciós perben (1961, 1965 és 1971) 13 regnumi atyát ítéltek el összesen 71 évre.

A rendszerváltás óta nyilvánosan működő szervezetnek jelenleg háromezer tagja van. Kis létszámú helyi csoportjaik tagjai hetente találkoznak, nyaranta pedig a regnumi fiatalok közösen táboroznak. Vezetőik korábban a közösségben nevelkedett fiatalok.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!