Átadták az idei Fraknói Vilmos-díjat

Barna Gábor professor emeritus és Várnai Jakab ferences szerzetes, a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola korábbi rektora kapta a 2021. évi Fraknói Vilmos-díjat.

Az elismerést Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, a KDNP országgyűlési képviselője adta át csütörtökön Budapesten.

A 2021. évi Fraknói Vilmos-díj két kitüntetettje, középen balról jobbra Várnai Jakab ferences szerzetes, teológus, a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola korábbi rektora  és Barna Gábor professor emeritus, az MTA-SZTE Vallási Kultúrakutató Csoport korábbi vezetője, valamint tőlük balra Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára és jobbra pedig Fürjes Zoltán, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára az elismerés átadásán a Pasaréti Közösségi Házban 2022. február 3-án. (Fotó MTI/Szigetváry Zsolt)

Az államtitkár köszöntőjében kiemelte: a kitüntetettek tisztelik, óvják és tovább is akarják adni a kereszténységet, sokat tesznek azért, hogy a ma Európában uralkodó ideológiai káosszal szemben felmutassák a valódi értékeket.

Soltész Miklós kiemelte Barna Gábornak a magyar népi vallásosságot kutató munkásságát és elődje, Bálint Sándor néprajzkutató boldoggá avatási perének nevéhez is köthető elindítását, és megköszönte Várnai Jakabnak teológiai tanári munkáját és a ferences közösségekért vállalt szolgálatát.