Átadták a felújított szlovák nemzetiségi iskola első ütemét Nézsán

A kormány támogatásával megújul a Nézsai Mikszáth Kálmán Szlovák Nemzetiségi Általános Iskola, az első ütem fejlesztéseit szerdán adták át a Nógrád megyei településen.

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, a KDNP alelnöke az ünnepségen elmondta, az iskola az elmúlt években csaknem 100 millió forintot kapott beruházásokra.

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, a KDNP alelnöke beszédet mond a nézsai Mikszáth Kálmán Szlovák Nemzetiségi Általános Iskola felújítása első ütemének átadásán 2022. február 23-án. MTI/Komka Péter

A politikus úgy fogalmazott: a magyarországi szlovákok évszázadok óta hűséges tagjai voltak az országnak, ezt szeretnék megköszönni a fejlesztésekkel, amelyek az elmúlt években a magyarországi szlovák vezetőkkel való erős összefogással valósultak meg.

Azt mondta, a közösség megmaradása, továbbélése szempontjából fontos az iskola, a köznevelés, az óvoda, a kulturális tevékenység, és fontosak a templomok.

Az Országos Szlovák Önkormányzat által fenntartott öt iskola is megújult részben vagy egészben – mondta, megemlítve, hogy 30 - szlovák nemzetiség által is lakott település - templomának felújítását valósították meg, illetve kezdték el.

Soltész Miklós a rendezvényen hangsúlyozta, hogy 2010 óta hatszorosára nőtt a magyarországi szlovákok támogatása, az önkormányzat „ezzel nagyszerűen élt”, ennek köszönhetően erősödnek az intézmények.

Az államtitkár hangsúlyozta: a kormány mindig kiáll a nemzetiségek mellett, "és nem fogjuk engedni, hogy bármilyen támadás érje a romákat, németeket vagy bármely más nemzetiséget".

Kucsera Andrásné, az iskolát fenntartó nézsai szlovák önkormányzat elnöke elmondta: a beruházás első ütemében megállították a vizesedést és elkészült a kémény felújítása, az épület szigetelése, valamint az alagsori rész közösségi térré alakítása.

Mivel az iskola műemlék épület, sok engedélyre és sok módosításra volt szükség - tette hozzá.

Idén, a második ütemben megtörténik a héjazat, a felső csatornavezeték, az erkély és a terasz felújítása.

Az átadást augusztus 22-re tervezik, az iskola 60. fennállásának évfordulójára, az utolsó szakaszban pedig az épület külső megszépítését végzik el.

Hollerné Racskó Erzsébet, az Országos Szlovák Önkormányzat elnöke felidézte: lassan húsz éve, hogy elkezdődött a nemzetiségi önkormányzatok felelősségvállalásán alapuló intézményrendszer kiépítése, és - mint mondta -, ez a folyamat nem lett volna lehetséges a kormány támogatása nélkül.

Sok munka van még hátra, a nézsai minta pedig példa lehet a többi iskola számára - tette hozzá.

Balla Mihály (Fidesz), Nógrád megye 2. számú választókerületének képviselője azt emelte ki, hogy az iskola, az egykori Reviczky-kastély felújításával többszörösen is értéket védenek, mivel műemlék épület újul meg. Az összetartozást erősíti az új közösségi tér, és a fejlesztés segít megőrizni a helyi szlovákság értékeit, színesebbé téve ezzel a magyar kultúrát is.

A képviselő közölte: a második ütem a Magyar falu program által biztosított 80 millió forintból készül majd el.

 

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!