Átadták a Katolikus Karitász székesfehérvári logisztikai központját

Átadták szerdán a Katolikus Karitász székesfehérvári logisztikai központját, amely az Emberi erőforrás fejlesztési operatív program (Efop) pályázata keretében valósult meg.

Soltész Miklós

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, a Kereszténydemokrata Néppárt alelnöke beszédet mond a Katolikus Karitász székesfehérvári logisztikai központjának átadásán (Székesfehérvár, 2020.03.11. Fotó: Molnár Artúr)

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, a Kereszténydemokrata Néppárt alelnöke kiemelte: ha a karitatív szervezeteknek nincsenek jó minőségű intézményeik, akkor nehezebb karitatív munkát végezni, éppen ezért a kilenc legnagyobb szervezet 4,5 milliárdból újított fel, illetve épített új létesítményeket.

Fülöp AttilaFülöp Attila (KDNP), az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős államtitkára beszédet mond a Katolikus Karitász székesfehérvári logisztikai központjának átadásán (Székesfehérvár, 2020.03.11. Fotó: Molnár Artúr)

Hozzátette, az elmúlt években tucatnyi hasonló raktár épült az országban, s reményei szerint a következő uniós ciklusban ötmilliárd forint lesz ilyen célokra. Spányi Antal megyés püspök, a szervezet elnöke hangsúlyozta: az 1991-ben újraszervezett Katolikus Karitász „oda viszi a segítséget, ahol baj van”. Ehhez a munkához azonban megfelelő háttér is kell, ezért vált szükségessé a bruttó 236 millió forintból megépült logisztikai központ létrehozása, amely segíti a hátrányos helyzetűek körülményeinek javítását, a segélyek célba juttatását.

Katolikus Karitasz épületének átadásaForgács József projektvezető, Fülöp Attila (KDNP), az Emmi szociális ügyekért felelős államtitkára, Spányi Antal megyés püspök, a szervezet elnöke, Vitályos Eszter, az Emmi európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkára, Soltész Miklós (KDNP), az Emmi egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, valamint Écsy Gábor, a Katolikus Karitász országos igazgatója (b-j) átadja a Katolikus Karitász székesfehérvári logisztikai központját 2020. március 11-én. A létesítmény az Emberi erőforrás fejlesztési operatív program (Efop) pályázata keretében bruttó 236 millió forintból épült meg (FOTÓ: MTI / Vasvári Tamás)

Vitályos Eszter, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkára elmondta, hogy a Katolikus Karitász 650 millió forintot nyert el az Efopban, ebből új logisztikai központ épült a székesfehérvárin kívül a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Felsőzsolcán, felújítottak és új funkciót adtak egy épületnek Pécsett, valamint szociális célú eszközöket, gépjárműveket szereztek be.

Vitályos EszterVitályos Eszter, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkára beszédet mond a Katolikus Karitász székesfehérvári logisztikai központjának átadásán (Székesfehérvár, 2020.03.11. Fotó: Molnár Artúr)

Az államtitkár szerint ezzel jelentősen javult a karitász hatékonysága, gyorsabb, precízebb lehet az ellátás főként a Közép- és Dél-Dunántúlon, valamint Észak-Magyarországon. Fülöp Attila, az Emmi szociális ügyekért felelős államtitkára rámutatott arra, hogy a szervezet és a kormányzat között évek óta stabil és jó a kapcsolat, ezért a beruházás mellett az éves működést is segítik, idén 132 millió forinttal.

Szer-Palkovics AndrásCser-Palkovics András (Fidesz) polgármester (j) a Katolikus Karitász székesfehérvári logisztikai központjának átadásán (Székesfehérvár, 2020.03.11. Fotó: Molnár Artúr)

Cser-Palkovics András (Fidesz) polgármester kiemelte, hogy a fejlesztés az értékválasztás melletti egyértelmű kiállást mutatja. Szerinte az, hogy a karitász bázisa egy ipari parkon belül, jól működő, magyar tulajdonú kis- és középvállalkozások csarnokai között épült fel, egyfajta szimbólumként fogható fel, azt jelzi: a gazdaság és a civil szektor jól működhet egy helyen, és egymást segíthetik.

Forgács József szakmai vezető részletesen bemutatta a bruttó 650 millió forint összköltségű beruházást. Pécsen egy több mint kétszáz éves barokk épületet újítottak fel, ott nettó 19,9 millió forintból krízisközpontot alakítanak ki, amit ebben a hónapban át is adnak. Felsőzsolcán egy méretében a fehérvárival megegyező logisztikai csarnok épült nettó 193 millió forintból, több mint ezer négyzetméter alapterületen, ahol raktár, irodák és önkéntesek részére oktatási terem is létesült.

A Katolikus Karitász székesfehérvári logisztikai központjaA Katolikus Karitász székesfehérvári logisztikai központja (Székesfehérvár, 2020.03.11. Fotó: Molnár Artúr)

A székesfehérvári csarnok 11 hónap alatt készült el, több mint ezer négyzetméter alapterületű. Ez 240 raklapnyi szállítmány befogadására alkalmas, így 300-500 tonna élelmiszert vagy építőanyagot is el lehet helyezni benne.

A projekt keretében informatikai és irodai eszközöket, raktározást segítő állványrendszereket, targoncákat, gyógypedagógiai fejlesztőeszközöket is beszereztek, és vásároltak két adományszállító járművet.