Átadták a nagykállói görögkatolikus iskola felújított kollégiumát

Több mint félmilliárd forintos beruházással újult meg a nagykállói Korányi Frigyes Görögkatolikus Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium kollégiumi épülete, a fejlesztést Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára adta át kedden.

Soltész Miklós

Az államtitkár közölte: az egyházi iskolák segítenek kedvesebbé, odafigyelőbbé tenni a gyermekeket, és ezek az intézmények olyanok, mint egy fénysugár, amelyre érdemes odafigyelni az életben. A diákokhoz szólva azt mondta, az iskola erejét fiatal korban még nem biztos, hogy érzik, de a felnőtt kort elérve megmutatkozik majd a kisugárzása.

Simon Miklós, a térség fideszes országgyűlési képviselője azt mondta, hogy a nyírbátori választókörzetben hat oktatási-nevelési intézményt működtet a görögkatolikus egyház.

Az elmúlt időszakban több mint egymilliárd forintot meghaladó fejlesztés történt a Nyíregyházi Egyházmegyéhez tartozó iskolákban, óvodákban és bölcsődékben – tette hozzá.

A 351 millió forint értékű korszerűsítés során elvégezték a négyszintes kollégium külső felújítását, napelemes rendszert telepítettek, kicserélték a nyílászárókat. A beruházást az Innovációs és Technológiai Minisztérium 300 millió forinttal támogatta.

A projekttel párhuzamosan a Nyíregyházi Egyházmegye saját forrásból további 200 millió forintot fordított a kollégiumi szárny épületében négy új tanterem kialakítására, valamint az egyik emelet teljes felújítására és modernizálására.