Átadták a Szent Erzsébet Katolikus Óvodát Karcagon

Átadták a Szent Erzsébet Katolikus Óvodát csütörtökön Karcagon. Az ünnepségen Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, a KDNP politikusa azt mondta, a kormány egyházi oktatási intézmények megújításához, illetve építéséhez adott támogatása a magyar társadalom jövőjét szolgálja.

Soltész Miklós kiemelte: a kormány az utóbbi években olyan döntéseket hozott, amelyek társadalom és az egyházi közösségek szempontjából is meghatározó jelentőségűek voltak. Közülük talán a legfontosabb három célja a családok támogatása, megerősítése, az egyházakkal való viszony rendezése és fejlesztése, valamint a határon túli magyarság és az anyaország kapcsolatának helyreállítása, a külhoni magyarok támogatása volt.

 

A karcagi óvodaátadó ünnepség bizonyítja, hogy ezekből a célokból sok minden teljesült - állapította meg az államtitkár, emlékeztetve: a kabinet jelentős támogatást nyújtott a katolikus óvodaprogram megvalósításához és ugyancsak fontosnak tartotta, tartja a reformátusok és evangélikusok hasonló fejlesztéseit, továbbá a határon túli óvodaépítéseket, -felújításokat.

Ennek köszönhetően több száz óvoda épült, illetve épül szerte a Kárpát-medencében és több mint 1300 óvoda felújítására, bővítésére kerül sor ebben az időszakban

 

– mondta.

Ezek a beruházások, döntések és támogatások pedig jól szolgálták az említett hármas cél elérését – húzta alá. 

Óriási vállalás mindez, melynek azonban ma már látszik az értelme, a gyümölcse és mely a társadalmat erősíti, szolgálja majd a következő évtizedekben

 

– fogalmazott.

Ugyanakkor megjegyezte: a szándékhoz, a kezdeményezéshez ez esetben is szükség volt azokra a partnerekre - egyházakra, pedagógusokra, szakemberekre -, akik a forrásokból épületeket, az épületekben pedig szellemiséget, értékrendet, tartalmat teremtettek, azaz lélekkel töltötték meg azokat.

Felidézte: Karcagon ilyen összefogás eredményeként indult el korábban a katolikus iskola, újultak meg iskolák, templomok és a zsinagóga, továbbá így indulhatott el a most átadott, több mint 900 millió forintos kormányzati támogatásból felépült, négy csoportszobában 80 gyermek befogadására alkalmas létesítményben korszerű, új otthonra talált katolikus óvoda.

Soltész Miklós szólt arról is, hogy a katolikus egyház az elmúlt években 120-nál több óvodát újíttatott fel, bővíttetett vagy építtetett. Ezen belül az Egri Főegyházmegye „hatalmas feladatot és szerepet vállalva” 32 intézmény esetében valósított meg ilyen fejlesztéseket - tette hozzá.

F. Kovács Sándor (Fidesz) országgyűlési képviselő az eseményen rámutatott: az egyház, a család és a nemzet közös kincsei a gyermekek, akik a jövőt biztosítják mindannyiunk számára. Ezért fontos és ér meg minden forrást és bele fektetett munkát egy-egy ilyen új intézmény, mellyel gazdagodott a város és a közösség, „amelyért hálát és köszönetet érdemel mindenki, aki részt vállalt annak létrehozásából” – fogalmazott.

Fazekas Sándor, a térség fideszes országgyűlési képviselője az ünnepségen arról beszélt: az új óvodaépület a katolicizmus mellett a magyarság jövőjébe vetett hitének is megtestesítője és hajléka. Emellett olyan szellemi közösség és műhely, amely Karcag életében fontos szerepet tölthet be a jövőben.

Szepesi Tibor (Fidesz-KDNP), a város polgármestere elmondta: egy település életében vannak évtizedekre, évszázadokra meghatározó dátumok. Ez a mai egy ilyen időpont, hiszen az iskola átvétele óta eltelt időszak sok apró jele mutatja, „egyre meghatározóbb a városban az a szellemiségében és a tanulók viselkedéskultúrájában is tetten érhető nevelési-oktatási tradíció, mely a katolikus egyházat történelmi időkre visszamenőleg jellemzi” – mondta a polgármester.

 

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!