Az egyház és az állam közösen dolgozik a nemzet felemelkedéséért

Az egyház az állammal közösen dolgozik a magyar nemzet és társadalom felemelkedéséért és fejlődéséért – mondta Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter, a KDNP alelnöke a Nyíregyházi Egyházmegye felújított görögkatolikus papnevelő intézetének és egyházi hivatali épületeinek ünnepélyes felszentelésén szombaton, Nyíregyházán.

Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter, a KDNP alelnöke beszédet mond a Nyíregyházi Egyházmegye felújított görögkatolikus papnevelő intézetének és egyházi hivatali épületeinek felszentelésén Nyíregyházán 2018. február 10-én. Mögötte Majnek Antal munkácsi római katolikus püspök, Orosz Atanáz görögkatolikus megyés püspök és Kocsis Fülöp görögkatolikus metropolita (b-j). (MTI Fotó: Balázs Attila)

Seszták Miklós szavai szerint a görögkatolikus egyház és a kormányzat közötti együttműködésnek megszámlálhatatlan jelét lehetett látni az elmúlt években.

„Szép számmal újultak meg görögkatolikus intézmények, templomok, parókiák, és a folyamat biztosan tovább tart majd" – mondta a miniszter, megjegyezve, ezek a fejlesztések semmit nem érnek, ha nem viszik az embereket közelebb Istenhez.

A jelenlévő egyházi és világi vezetőkhöz szólva a miniszter kifejtette, az épületeknek és a bennük zajló lelki nevelésnek nem lehet más célja, mint megtanítson mindenkit Isten bölcsességére.

„Az Istenben megtapasztalható bölcsesség az, ami gondolkodásunkat, szellemiségünket, viselkedésünket és – remélem – döntéseinket is leginkább meghatározza" – fogalmazott Seszták Miklós.

A tárcavezető reményét fejezte ki, hogy a felújított püspöki épületek szent helyekké válnak, amelyek erős hitű, lelkileg és szellemileg példamutató papokat fognak kinevelni.

Orosz Atanáz, a Miskolci Egyházmegye püspöke szentbeszédében azt mondta, üdvösség köszöntött be a házba.

„Jézus végérvényesen jelen van közöttünk, szobáinkban, hivatalainkban, mindenhol, ahol megszentelték ezt a házat" – tette hozzá.

Szabó Tünde sportért felelős államtitkár hangoztatta: a kormány számára fontos, hogy a papnövendékek méltó módon tanulhassanak az ország egyetlen görögkatolikus papneveldéjében.

A hit megvallása az egyik legszemélyesebb közösségi ügy, ezért épülnek templomok, és ezért tartja a kormány fontosnak az egyházi intézmények fejlesztéseinek támogatását – jelentette ki az államtitkár.

A görögkatolikus Nyíregyházi Egyházmegye felújított szemináriumi kápolnája és a hivatal kibővített épülete 2018. február 10-én. Ezen a napon felszentelték a Nyíregyházi Egyházmegye felújított görögkatolikus papnevelő intézetét és egyházi hivatali épületeit. (MTI Fotó: Balázs Attila)

A több mint 660 millió forintból, kormányzati és más forrásokból felújított épületeket Kocsis Fülöp metropolita, a Görögkatolikus Metropólia vezetője, Orosz Atanáz megyéspüspök és Szocska A. Ábel, a Nyíregyházi Egyházmegye apostoli kormányzója áldotta meg és szentelte fel.

A nyíregyházi belvárosban lévő, leromlott állapotú épületegyüttes rekonstrukciójára kormányzati és uniós forrást is igénybe vett az egyházmegye. A fejlesztések során a püspöki hivatal és a szeminárium épületein kicserélték és szigetelték a tetőszerkezetet, korszerű fűtési rendszert építettek be, valamint teljesen megújultak a hivatali helyiségek.

A Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskola papnevelő intézete mintegy ötven diákot tud befogadni; az alsóbb tagozatos növendékek két-három személyes, a felsőbb évesek pedig egyszemélyes, megújuló energiával fűtött szobákban és korszerű kiszolgáló helyiségekben folytathatják tanulmányaikat.