Az új tanév az új építések és a jelentős felújítások éve lesz

A Kecskeméti Református Általános Iskolában tartott ünnepségen Kásler Miklós elmondta: a kormány feladata és célja, hogy az egész magyar nemzet érdekeit képviselje.

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere beszédet mond a XI. Nemzeti Tanévnyitón a Kecskeméti Református Általános Iskolában 2020. augusztus 30-án. (MTI fotó: Mónus Márton)

Hangsúlyozta: ennek érdekében a kormány nyáron 4,6 milliárd forintot biztosított felújítási munkálatokra, így segítve a tanévkezdést és a járvány további megelőzését. „A családok támogatása nemzeti érték”, ezért idén 106 ezer rászoruló általános iskolás gyermek kap tanszercsomagot, a múlt évinél magasabb, 765 millió forint összegű kormánytámogatásból.

Rétvári BenceRétvári Bence (KDNP), az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára is részt vett a XI. Nemzeti Tanévnyitón a Kecskeméti Református Általános Iskolában augusztus 30-án. augusztus 30-án. (MTI fotó: Mónus Márton)

– A súlyos és halmozottan hátrányos vagy sérült gyermekek intézményeinek fejlesztésére a tankerületi központok uniós forrásból közel négymilliárd forintot fordíthatnak – tette hozzá a miniszter.

Kásler Miklós a diákokhoz szólva kiemelte: az iskolában lehetőséget kapnak arra, hogy gyarapítsák tudásukat, kibontakoztathassák a bennük rejlő tehetséget. Ugyanakkor példát vehetnek szüleik mellett tanáraikról, életre szóló barátságokat köthetnek, illetve fizikai és szellemi téren egyaránt megtanulhatják a nemes vetélkedés szabályait. Felkészülhetnek továbbá az előttük álló évtizedekre, hogy helyt tudjanak állni a világban felnőttként, családanyaként vagy családapaként, választott hivatásuk képviselőjeként, magyarként és emberként.
    
A miniszter szerint

a pedagógusokra bízott gyermekek jelentik a nemzet jövőjét”.

A sokgyökerű magyar nép a történelme során azért tudott fennmaradni, újra meg újra megerősödni és páratlan kultúráját megalkotni, mert a kényszerekből mindig visszatalált ősei helyes útjára, magasztos eszmék vezérelték, és a helyes értékek mentén cselekedett.

– A tanárok feladata, hogy jó példát mutatva éljenek, átadják a több mint ezer év nemzedékeinek felhalmozott szellemi és anyagi hagyatékát, gazdag örökségünket, amelyet munkájuk nyomán a legifjabb generáció megtarthat és gyarapíthat – fogalmazott.

A miniszter megköszönte a pedagógusoknak, hogy választott hivatásukat a legjobb tudásuk és hitük szerint, szeretettel végzik, az iskolák minden dolgozójának pedig, hogy odaadó munkájukkal megteremtik a minőségi oktatás és nevelés feltételeit.

Az emberi erőforrások minisztere szerint a gyermek vállalása és felnevelése rendkívüli felelősséggel és nagyon sok nehézséggel jár, ugyanakkor pótolhatatlan örömöt és boldogságot jelent. A gyermekek, szülők, nagyszülők felbonthatatlan, mindennél értékesebb szövetségéből, a családokból épül fel a nemzet. – A családi szeretetből kristályosodik ki és szilárdul meg a minden ártó befolyással dacoló biztonság, alakul ki a jellem és az emberi identitás – tette hozzá.

Tóth Attila, a Kecskeméti Református Általános Iskola igazgatójaTóth Attila, a Kecskeméti Református Általános Iskola igazgatója beszédet mond a XI. Nemzeti Tanévnyitón a Kecskeméti Református Általános Iskolában 2020. augusztus 30-án. (MTI fotó: Mónus Márton)

– A koronavírus-járvány első hulláma idején is megmutatkozott a családok fegyelmezett viselkedéséből kialakult életmentő nemzeti egység – fogalmazott.

Kásler Miklós hangsúlyozta, hogy „a minőségi jövőt tartalommal csak a szerető családok, az elhivatott pedagógusok és a tehetséges, szorgalmas ifjak tölthetik meg”.

Bán Béla, a Bács-Kiskunsági Református Egyházmegye esperese beszédében kiemelte: minden tanév egyaránt kihívást jelent a diákoknak, a szülőknek, a pedagógusoknak és az iskolafenntartóknak, a minisztériumnak és az igazgatásban dolgozóknak is.

Az esperes szerint a most induló tanév a megszokottnál talán még több kérdést hordoz magában, így azt kérte, hogy „Isten áldása őrizze és vigyázza az oktatásban érintetteket, Isten gondoskodása, a felülről való bölcsesség legyen a diákokkal, a pedagógusokkal és a szülőkkel”.

Diákok a XI. Nemzeti Tanévnyitón Diákok a XI. Nemzeti Tanévnyitón a Kecskeméti Református Általános Iskolában 2020. augusztus 30-án. (MTI fotó: Mónus Márton)

Szemereyné Pataki Klaudia (Fidesz–KDNP), Kecskemét polgármestere szerint „az iskola találkozás – találkozás emberrel, értékkel, alkotással, tudással, hittel és szeretettel”.

Mint mondta: az iskola nem pusztán tudást ad és oktat.

Az iskola közösség, ahol akár életre szóló barátságok, szerelmek köttetnek, ahol megtanulják a gyermekek a versenyszellemet, a megmérettetést, egymás tiszteletét és elfogadását, csapatban játszani és érdekeiket érvényesíteni. Együtt tanulják meg mindazt, amire egész életük során szükségük lesz.