Azbej Tristan: A magyar kormány nemzetmegtartó erőként tekint a kereszténységre

Mára több mint 3000 templomot újított fel és 120 templomot épített a kormány Magyarországon és a határokon túl – mondta a Miniszterelnökség üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps Program megvalósításáért felelős államtitkára vasárnap Érden.

Azbej Tristan, a Miniszterelnökség üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps Program megvalósításáért felelős államtitkára, a KDNP alelnöke (Fotó: MTI / Máthé Zoltán)

Azbej Tristan az Érdligeti Református Egyházközség által emelt, az üldözött keresztényeknek emléket állító emlékfal felavatásán arról beszélt, hogy a magyar templom-felújítási programban újult meg az érdligeti református templom is, és létesült az emlékfal.

Hozzátette: a templom az a hely, ahol iránytűként szolgáló gondolatok hallhatók emberképről és társadalom-felfogásról, valamint az emberi méltóságról, a családról és a nemzetről. Az üldözött és mártír keresztyének emlékfala arra emlékeztet, hogy a keresztyén szabadság megvédése olyan parancs, amely túlmutat Magyarország határain – mondta az államtitkár.

Balog ZoltánBalog Zoltán, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke, a Dunamelléki Református Egyházkerület püspöke beszél Az üldözött és mártír keresztények emlékfalának avatása alkalmából tartott hálaadó istentiszteleten az Érdligeti Református Egyházközség templomában 2021. december 19-én (Fotó: MTI / Máthé Zoltán)

Az üldözött keresztények megsegítéséért felelős államtitkár hangsúlyozta: a cselekvés szabadságának kultúrája a magyarokat arra kötelezi, hogy segítsék üldözött keresztyén testvéreiket és reményt adjanak nekik.

A Hungary Helps Programnak az üldözött keresztények megsegítése a célja – tette hozzá, kiemelve, a program mára félmillió, többségében keresztény embernek tette lehetővé, hogy a szülőföldjén maradhasson vagy visszatérhessen oda.