Bagdy Gábor: A fiatal vállalkozók támogatása fontos Budapest számára, mert ők a jövőnk!

Magyarországot élénk startup élet jellemzi, az ország vonzó befektetői környezetet kínál a cégeknek - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a „Startupok éjszakája 2018" című rendezvényen kedden Budapesten, ahol megünnepelték a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány (BVK) alapításának 25 évfordulóját és amelyen részt vett Bagdy Gábor, Budapest főpolgármester-helyettese is.

Varga Mihály kiemelte: az országban a gazdasági növekedés is segíti a startupok fejlődését, hozzátéve, a gazdasági bővülés alapja a lakossági fogyasztás növekedése és a beruházások kétszámjegyű bővülése. A fejlesztési adókedvezmények a jövőben is fennmaradnak, sőt bővülnek, ezzel is segítik a növekedési fázisban lévő, induló cégeket - hangsúlyozta a pénzügyminiszter.

Bagdy Gábor Budapest KDNP-s főpolgármester-helyettese, a KDNP alelnöke (Startupok Éjszakája, Budapest, 2018. 11. 27. Fotó: BVK)

Elmondta: eddig a sikeres, magyar tulajdonú startup cégek a fejlődésük bizonyos szakaszában külföldön folytatták tevékenységüket. Napjainkban elindult ezzel párhuzamosan az a folyamat is, hogy külföldi startupok Magyarországra költöznek, mert megfelelő az üzleti környezet, olcsóbbak a működési költségek, jó az infrastruktúra - mutatott rá a pénzügyminiszter.

A digitalizáció, az új innovatív megoldások is az induló vállalkozások tevékenységét segítik - fűzte hozzá Varga Mihály. A gazdasági kilátások jók, az üzleti környezet támogatja a vállalkozások fejlődését, a befektetők továbbra is bíznak a magyarországi befektetési lehetőségekben - jelezte a pénzügyminiszter.

Bagdy GáborBalról jobbra: Dr. Birkner Zoltán A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) elnöke, Varga Mihály pénzügyminiszter, miniszterelnök-helyettes, Szalai Piroska, BVK kuratóriumi elnök, Bagdy Gábor Budapest KDNP-s főpolgármester-helyettese, a KDNP alelnöke (Startupok Éjszakája, Budapest, 2018. 11. 27. Fotó: BVK)

György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és -szabályozásért felelős államtitkára kiemelte: a jövőben növelni és javítani kell a hazai cégek hozzáadott értéket termelő képességét. Más nemzetek úgy tartják, a magyarokat vállalkozói szellem, kreativitás jellemzi, ez lehet az alapja annak, hogy a kis magyar cégek minél előbb nagy vállalatokká váljanak - fűzte hozzá az államtitkár.

Bagdy Gábor, Budapest főpolgármester-helyettese azt emelte ki: a főváros kedvező szellemi környezetet teremtett az induló kis cégek számára, olyan világváros, ahol szeretnek élni a fiatalok a pezsgő kulturális élet miatt.

Bagdy GáborDíjazottak (Startupok Éjszakája, Budapest, 2018. 11. 27. Fotó: BVK)

Bagdy Gábor megnyitóbeszéde

Tisztelt Startuposok, Befektetők, Vállalkozók, Tisztelt Közönség!

Budapest az elmúlt években hatalmasat fejlődött. Infrastruktúrája gyarapodott, közterei megszépültek, tömegközlekedése megújult: fővárosunk folyamatosan fejlődik.

A város élhetőbb lett: az Economist élhetőségi rangsorában Budapest – nem csak a Visegrádi 4-ek fővárosaihoz képest - jelentősen javította élhetőségét az elmúlt években. 2010-ben a világ 140 városából még az 55. helyen voltunk, 2014-ben már az 50. helyen.
Jelenleg az élhetőségi rangsorban Budapest a 34. helyen áll.

Nemrég - az 1870-es a Fővárosi Közmunkák Tanácsa mintájára - megalakult Közfejlesztések Tanácsa. Ebben mostantól a Főváros és a Kormány a budapesti fejlesztésekben fognak együttműködni. Megalakulásával, a főváros élhetősége tovább fog nőni, és amint történt az több mit 120 évvel ezelőtt, infrastruktúrája, középületei, közterei ismét megújulnak majd!

De a főváros megújulása nem most kezdődött meg. Az elmúlt években megújult Budapest vezetése és megújultak kapcsolatai a budapestiekkel.

Az egyik ilyen nagy változás a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Alapítványt érintette. Ezt a alapítványt azért hozta létre a Főváros, idén immár 25 éve, hogy támogassa a budapesti vállalkozásokat. Ezt eddig is tette, de a nagy változás az elmúlt években az volt, hogy 5 éve megújult a Közalapítvány, és nyitott a fiatal vállalkozók és start-upok felé.

Mára számos versenyt és rendezvényt szervez és rendez, mentorál, tréningeket tart, jó gyakorlatokat mutat be, közösséget épít, egyszóval elősegíti a fiatal, sikeres magyar vállalkozások fejlődését. Tavaly márciusban elnyerték az EU Business Innovation Centre címet, az Unió e területen elérhető legmagasabb szintű minősítését.

Idén pedig már fővárosunk, Budapest, nyerte meg a StartUp Europe Award díját, amely a legjobb startup ösztönző programmal és szolgáltatással rendelkező városokat, önkormányzatokat ismeri el.

A fiatal vállalkozók támogatása fontos Budapest számára, mert ők a jövőnk!

Magyarországon pedig még fontosabb a fiatalok vállalkozóvá válásának támogatása, mert nálunk az összes foglalkoztatott között a saját vállalkozással rendelkező fiatalok (15-29 évesek) aránya csak 4%. Ez alacsonyabb a 6.5%-os Uniós átlagnál, és a V4-ek között pedig a legalacsonyabb érték. Nemzetközi sikereink ellenére, ez egy olyan terület, ahol még van lehetőségünk további fejlődésre.

A hosszútávú nemzetközi versenyképességünk fontos része a fiatalok vállalkozói kedvének és számuk növelése, a startupok támogatása és fejlesztése, mert ők törekvést, lendületet és újdonságot hoznak a gazdaságba.

Remélem, hogy az idei Startupok Éjszakája még a tavalyinál is sikeresebb lesz, és sokan kapnak majd kedvet és támogatást saját startup indításához. Akik pedig már rendelkeznek startuppal, azok remek kapcsolatépítési lehetőségekkel gazdagodnak. Ha pedig egy fiatalos, pezsgő, nemzetközi start-upokkal teli várost keresnek, ahol vállalkozásuk együtt fejlődhet a várossal, akkor ajánlom számukra Budapestet!

Köszönöm a figyelmet!

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!