Balog Zoltánt püspökké választották

Simicskó István is gratulált Balog Zoltánnak, akit püspökévé választott a Dunamelléki Református Egyházkerület.

Balog ZoltánBalog Zoltán, a Dunamelléki Református Egyházkerület püspöke (Fotó: Balog Zoltán Facebook-oldala)

Simicskó István, a KDNP frakcióvezetője is gratulált az új püspök megválasztásához, akinek munkájához jó egészséget kívánt.

Az új püspök, Balog Zoltán mellett az egyházkerületi főgondnoki tisztséget az újraválasztott Veres Sándor tölti be. Megbízatásuk hat évre szól.

A püspökválasztáson két jelölt indult.

Balla Péter, a Károli Gáspár Református Egyetem korábbi rektora a szavazatok 33 százalékát, 99 szavazatot, míg Balog Zoltán, korábbi emberierőforrás-miniszter, a Budapesti Németajkú Református Egyházközség lelkipásztora a szavazatok 67 százalékát, 200 szavazatot kapott a presbitériumoktól - olvasható a közleményben.

Az egyházkerület főgondnoki tisztére a hivatalban lévő Veres Sándort, valamint Kovács Levente egyetemi tanárt, a Bankszövetség főtitkárát jelölték. Veres Sándor a szavazatok 67 százalékát, 197 szavazatot, Kovács Levente a szavazatok 33 százalékát, 103 szavazatot kapott.

A Dunamelléki Református Egyházkerület korábbi püspöke, Szabó István három cikluson, 18 éven keresztül vezette az egyházkerületet.

Az MRE négy egyházkerületében november 28-ig tart a tisztújítás. A négy püspök közül várhatóan a jövő februári zsinaton választják meg a zsinat lelkészi elnökét.

Balog Zoltán a Parokia.hu oldalon olvasható életrajza szerint 1958-ban született Ózdon. A Debreceni Református Gimnáziumban érettségizett 1976-ban. Magyarországi és külföldi teológiai tanulmányok után, 1983-ban Maglódon és szórványgyülekezeteiben kezdte lelkészi szolgálatát. 1987-től ösztöndíjas volt Németországban.

1989 őszén tábori lelkészként az NDK-ból menekültek között szolgált. 1989-től a budapesti Németajkú Egyházközség beosztott lelkésze, 1996-tól megválasztott lelkésze.

Tanított óraadóként a budapesti teológián, vallástanárként a Baár-Madas Református Gimnáziumban. A Bonni Egyetem Ökumenikus Intézetében három évig volt tudományos munkatárs.

Egyházpolitikai tanácsadóként, majd miniszterelnöki főtanácsadóként dolgozott.

2006-TÓL 12 évig szüneteltette lelkészi szolgálatát, mert országgyűlési képviselővé választották.

2010-től a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára, 2012 és 2018 között az emberi erőforrások minisztere, 2003-tól a Szövetség a Polgári Magyarországért Alapítvány főigazgatója, majd a kuratórium elnöke.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!