Beiktatták hivatalába az új pécsi megyés püspököt

Pécsi püspökké szentelték és beiktatták hivatalába Felföldi Lászlót a baranyai megyeszékhelyen vízkereszt napján. Ő a Pécsi Egyházmegye 85. püspöke. A főszentelő Erdő Péter bíboros volt, az eseményen jelen volt Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Kövér László házelnök is.

Püspökszenteles

Felföldi László a pécsi székesegyházban egyházi és kormányzati vezetők előtt megtartott ceremónia keretében vette át a Pécsi Egyházmegye irányítását Udvardy György apostoli kormányzótól.

Az új püspök a beiktatása alkalmából tartott beszédében köszönetet mondott Udvardy Györgynek a csaknem tíz éven át tartó áldozatos tevékenységéért, és ígéretet tett: igyekszik minden erejével és tudásával folytatni a megkezdett munkát a Pécsi Egyházmegye munkatársainak, híveinek segítségével.

Felföldi László felhívta a figyelmet arra, hogy napjainkban – a többi között a koronavírus-járvány miatt – minden korábbinál nagyobb szükség van az összefogásra, a barátságra, a békére mind a nagyvilágban, mind hazánkban és az egyházmegyében.

PüspökszentelesA főszentelő Erdő Péter bíboros, prímás, Esztergom–budapesti érsek (a képen balra) volt (Fotó: Lambert Attila / Magyar Kurír)

Arra kért „minden jó szándékú testvért, aki még érzi szívében Isten hívó szavának örömöt adó fényét, hogy engedje begyógyulni az élet okozta sebeket és álljon Krisztus ügye mellé, mert Krisztus számít rá” – fogalmazott. Hozzátette: az egyházmegye területén élő emberek szívében ott van az élő Isten szeretete utáni vágy, ezért az evangélium hirdetésére szólította fel a hallgatóságot.

Erdő Péter főszentelő, bíboros, prímás, Esztergom–budapesti érsek Felföldi Lászlóhoz intézett, őt méltató szavaival azt mondta, az új pécsi püspök eddigi munkájából, papi szolgálatából sokan megérezhették, hogy találkozott Krisztus szeretetével. A pécsi egyházmegyében papok és hívek egyaránt várják tőle, hogy továbbadja ezt a szeretetet, hogy személyében találkozzanak Krisztussal- tette hozzá.

PüspökszentelesFelföldi László, a Pécsi Egyházmegye 85. püspöke (Fotó: Lambert Attila / Magyar Kurír)

Aláhúzta: a püspökökre a hajdani apostolok utódjaiként kell tekinteni, nekik Krisztus személyében kell cselekedniük, nem független vezetőként, hanem Krisztus vikáriusaként - fogalmazott. Úgy vélekedett, a püspök nem arra hivatott, hogy hatalmaskodjon a rábízottak fölött, de nem is húzódhat vissza a vezetés szolgálatától, nem háríthatja ezt másokra.

A bíboros azt kívánta az új pécsi püspöknek, hogy szolgálata erősítse a püspökök egész közösségét és tapasztalhassa meg küldetése során a testvéri szeretetet, segítséget püspöktársai részéről is.

Ferenc pápa november 18-án nevezte ki a Felföldi Lászlót, Debrecen–Nyíregyházi Egyházmegye általános helynökét, a nyíregyházi Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyház plébánosát pécsi megyés püspökké. A kinevezés hátterében az áll, hogy a Pécsi Egyházmegyét 2011 és 2019 között püspökként, 2019 nyara óta pedig apostoli kormányzóként vezető Udvardy Györgyöt Ferenc pápa 2019 júliusában veszprémi érsekké nevezte ki.

Püspökszenteles

A koronavírus miatt csak meghívott vendégek vehettek részt a beiktatáson, ahol egyházi és világi vezetők voltak jelen, többek között Kövér László, az Országgyűlés elnöke, a Fidesz Országos Választmányának elnöke és Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, a Kereszténydemokrata Néppárt elnöke, Soltész Miklós egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár, a KDNP alelnöke és Fülöp Attila (KDNP) szociális ügyekért felelős államtitkár.

PüspökszentelesFelföldi László 1961. február 4-én a Szabolcs–Szatmár–Bereg megyei Geszteréden született. A piaristák kecskeméti gimnáziumában érettségizett 1979-ben, 1981-ben lett az Egri Főegyházmegye papnövendéke, filozófiai és teológiai tanulmányait 1986-ig Egerben végezte.

1986. június 21-én szentelték pappá az Egri Főegyházmegye szolgálatára. Újfehértón és Egerben volt segédlelkész, majd a Debrecen–Nyíregyházi Egyházmegye létrehozása után, 1990-től 1996-ig Nyíregyházán szolgált segédlelkészként, 1996-tól 1998-ig püspöki titkár, 1998-tól 2009-ig irodaigazgató-helyettes volt.

Püspökszenteles

2003-tól 2017-ig plébános a Debreceni Megtestesülés Plébánián, 2003 és 2015 között pasztorális helynök, 2007-től 2017-ig a debreceni esperesi kerület esperese. 2015-től a Debrecen–Nyíregyházi Egyházmegye általános helynöke. 2017-től vezette az Egyházmegyei Lelkipásztori Intézetet, emellett a Nyíregyházi Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyház plébánosa volt.