Budapesti campusszal bővült a váci Apor Vilmos Katolikus Főiskola

Új, budapesti campusszal bővült a váci Apor Vilmos Katolikus Főiskola, az épületegyüttes pénteki átadóján Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára kiemelte: jövőre további 5 százalékkal nőnek a keresetek a felsőoktatásban. 

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára, a KDNP alelnöke (Fotó: Váli Miklós)

Az államtitkár kifejtette: tavaly 15 százalékkal, idén szintén 5 százalékkal nőttek a bérek.

Hozzátette: jövőre a terület 37 milliárdos többlettel számolhat, ebből 15 milliárd forintot kutatás-fejlesztési célokra fordítanak majd. A cél az, hogy a felsőoktatásban megjelenő szellemi tartalom világszínvonalú legyen – mondta Rétvári Bence.

Kitért arra is, hogy jelentősen nőtt a diplomát szerzők aránya az elmúlt években, és Magyarország vezető helyen áll az unióban a felsőoktatásban végzettek elhelyezkedési esélyei alapján.

A váci Apor Vilmos Katolikus Főiskola új budapesti campuszának épülete (Fotó: Vali Miklós)

A parlamenti államtitkár úgy fogalmazott: akik az Apor Vilmos Katolikus Főiskolát választják nemcsak pályát, hanem értéket is választanak, az intézmény karakteresen jeleníti meg a katolikus és keresztény értékeket. Erre az elkövetkező évtizedekben egyre nagyobb szükség lesz Európában, így Magyarországon is – hangsúlyozta.

Közlése szerint az elmúlt években a pedagógusok béremelésének és a Klebelsberg ösztöndíjnak is köszönhetően egyre népszerűbb a pedagóguspálya, a jelentkezők és felvettek aránya egyaránt 30-40 százalékkal nőtt, azaz minden szeptemberben 3-4000-rel több hallgató kezdi meg tanulmányait a felsőoktatási intézményekben. Az oktatási rendszer is jobban koncentrálhat a gyermekekre, míg 6-8 éve 11,6, most 10,3 gyermek jut egy pedagógusra – mutatott rá Rétvári Bence.

Libor Józsefné, a váci székhelyű Apor Vilmos Katolikus Főiskola rektora (Fotó: Váli Miklós)

Libor Józsefné, a váci székhelyű főiskola rektora közölte: egy régi, sok éven át nem használt épületet újítottak fel Pesterzsébeten. Hozzátette: a korszerűen felszerelt épület új képzések, konferenciák helyszíne lesz majd.

Kitért arra is: keresik és megbecsülik a náluk végzett hallgatókat, az óvodapedagógusok között az itt végzettek keresete a legmagasabb egy felsőoktatási felmérés szerint.

Jelezte: az épületben található kápolna, amely Apor Vilmos nevét vette fel.

Az épületet Beer Miklós, váci megyés püspök áldotta meg (Fotó: Váli Miklós)

Beer Miklós, váci megyés püspök, aki megáldotta az új intézményt, kiemelte: az a nevelő-oktató küldetés, amelyet a főiskola teljesít, határokon átnyúlik és az egész magyar pedagógustársadalomnak lehetőséget kínál a felkészülésre. A campus sok lehetőséget kínál – mondta a püspök, hozzátéve, bízik abban, láthatják, hogy „megtelt az épület, és megtalálta a feladatát”.

A váci Apor Vilmos Katolikus Főiskola új budapesti campuszának átadása (Fotó: Váli Miklós)

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!