„Büszkék vagyunk rá, mint a lányunkra” – Mátészalka KDNP-s polgármestere az Oscart nyert, magyar származású Jamie Lee Curtisről

Jamie Lee Curtis nagyszülei annak idején Mátészalkáról emigráltak az Amerikai Egyesült Államokba. A magyar gyökereire büszke színésznő másfél éve látogatott a városba, erről is mesélt a városvezető.

 

„Úgy vagyunk rá büszkék, mint a mi lányunkra” – így reagált a Mandinernek Hanusi Péter, Mátészalka KDNP-s polgármestere azután, hogy Jamie Lee Curtis színésznő – akinek apai nagyszülei Mátészalkáról vándoroltak ki az Egyesült Államokba – megnyerte élete első Oscar-díját. A díjátadót követő sajtótájékoztatón Jamie Lee Curtist magyar származásáról is kérdezték, amire azt felelte: „Szeretem a magyar örökségemet”. Majd egy magyar gyermekdalt is elénekelt. Kijelentése után a közönség nem reagált semmivel, beállt a néma csend.

Óriási büszkeség számunkra, hogy a színésznő magyar származását emlegette

 

– mondta a lapnak Hanusi Péter. A polgármester hozzátette, a város lakói is nagyon büszkék, „özönlöttek a lájkok, dőlt a szeretet” arra a posztra, amiben Hanusi Péter gratulál a színésznőnek az Oscar-díjhoz. A polgármester elmondta, a színésznő magyar származású édesapja, Tony Curtis kétszer is járt látógatóban a városban, míg az Oscart nyert lánya 2021-ben tette tiszteletét Mátészalkán. Hanusi Péter felidézte, hogy a színésznőt meghatotta a városlakók meleg fogadtatása, úgy érezte magát, mintha „hazaérkezett volna”„Mondtam is neki, nem hiába érzi, hiszen, ha az édesapja a mi fiunk, akkor ő a mi lányunk, és mindig hazavárjuk” – tette hozzá.

Mátészalka, New York, Hollywood, magyar-zsidó örökség, gulyásleves, rétes és újraházasodási tervek egy magyar zsinagógában. Hogyan kötődik hazánkhoz az amerikai Álomgyár egyik legünnepeltebb színésznője és szintén legendás édesapja? A Mandiner összeállítását  itt olvashatja el.

Jamie Lee másfél évvel ezelőtt Borderlands videójáték-sorozat filmadaptációjának forgatása miatt érkezett Magyarországra, és látogatott el a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei városba. A polgármester büszkén idézte fel, hogy bár a színésznő mindössze egy órát kapott a producerétől a mátészalkai látogatásra, közel három órát töltött a városban. „Tényleg fontos volt neki” – összegezte.

Ez idő alatt a színésznő eljutott az édesapja relikviáiból berendezett Tony Curtis kávézóba is. A polgármester felidézte, a hagyatékból származó tárgyakat Tony Curtis özvegyétől kapták, aki azt is megosztotta a város első emberével, amikor Tony örökre lehunyta a szemét, magyar altatódalt énekelt. A most Oscart kapott színésznőnek viszont a városvezető elmondása szerint semmije sem maradt az apai hagyatékból, nem csoda hát, hogy minden egyes tárgyat megfogott, végigsimogatott.

A színésznő akkor elmondta Hanusi Péternek, hogy nagyon hálás Mátészalkának,

 

amiért édesapjának örök emléket állítottak. „Hollywoodban jönnek-mennek az emberek, mindig van fiatalabb, szebb, okosabb, jobb. Van, aki ma még a szakma csúcsán van, de lehet, hogy a következő pillanatban már nem” – emlékezett vissza a színésznő szavaira a polgármester. Jamie Lee járt a város Kossuth utcai zsinagógájában is, és ígéretet tett, hogy a város által az épület felújítására létrehozott alapítvány médiaarca lesz.

„Őszinte leszek, én ezzel a mozzanattal nem foglalkoztam” – válaszolta Hanusi Péter arra a kérdésünkre, hogy mi a véleménye arról, hogy elcsendesedett a terem, miután a színésznő a magyarságáról vallott. „Tele volt a szívem büszkeséggel, felrémlettek bennem a mátészalkai látogatása emlékei, amikor ott állt mellettem a Kossuth utcán. Ragyogó kisugárzású nő a szó legjobb értelmében” – emelte ki.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!