A családok védelme nemzeti ügy

A családpolitika fontosságáról beszélt napirend előtti felszólalásában hétfőn Harrach Péter, a Kereszténydemokrata Néppárt frakcióvezetője az Országgyűlésben.

Harrach PéterHarrach Péter, a KDNP frakcióvezetője (Archív MTI Fotó: Illyés Tibor)

Harrach Péter (KDNP) egységes válaszokat szorgalmazott a családok védelmének kérdésében, amelyet nemzeti ügynek nevezett. A családok védelme több mint száz éve kezdődött - elevenítette fel -, azt azonban a Bokros-csomag idején szegénypolitikává tették - sérelmezte, ahogy azt is: 2005-ben ismét megtorpanás volt, amikor leépítették az adókedvezményt.

A folytonosságot, a biztonságot és a kiszámíthatóságot nevezte a családpolitika legfontosabb tulajdonságának, de kiemelte a gyed extra bevezetését és nagyvonalúnak nevezte az otthonteremtési programot is. Olyan támogatás kell, amely által a társadalom képes reprodukálni önmagát - tette hozzá.

Rétvári Bence (KDNP), az Emmi parlamenti államtitkára bírálta azt az európai politikát, amely afrikai bevándorlókkal pótolná a hiányzó gyermekeket. "Mi a családok megerősítésében látjuk a jövőt" - hangsúlyozta. 

A kormány a családok éve okán is kikéri az emberek véleményét a védelmükről - tette hozzá. Rámutatott: a szocialista kormányok az utolsó évükben kevesebb, mint 1000 milliárd forintot fordítottak a családok támogatására, míg a jövő évi büdzsében erre a célra több mint 2000 milliárd forint áll rendelkezésre. A cél azonban az, hogy kétszáz szülőnek több mint kétszáz gyermeke szülessen, amely újabb intézkedéseket igényel.