Díjazták a minőséget

Az idén 33 pályázó 39 pályaműve érdemelte ki az Érték és Minőség Nagydíj kitüntető címet, az elismeréseket szerdán adták át Budapesten, a Vajdahunyadvárban. Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke, a rendezvény fővédnöke köszöntőjében kiemelte, a koronavírus hatása, a környezetvédelmi szempontok a hazai termékek iránti kereslet növekedéséhez vezethetnek. Az alábbiakban Dr. Latorcai János köszöntő beszédét közöljük.

Hosszú évekre visszanyúló hagyomány, hogy a magyar gazdasági élet ambiciózus újítói, akik munkájuk során a kiváló minőségre is törekszenek, minden év szeptemberének elején összegyűlnek az Ország Házában a Magyar Termék Nagydíj, majd az Érték és Minőség Nagydíj átadásának alkalmából. Idén erre a koronavírus járvány okozta nehézségek miatt sajnos nem kerülhetett sor. Rendkívüli évet írunk. Talán nem túlzás azt állítani, hogy egy esztendeje még senki sem gondolta, hogy 12 hónap leforgása alatt alapjaiban változik meg a világgazdaság dinamikája és talán ma sem sokan akadnak olyanok, akik meg tudnák mondani, hogy milyen gazdasági trendek várhatóak 2021 őszéig.

Az egymásnak sokszor ellentmondó szakértői vélemények közepette is egy dolog egészen biztosnak látszik; az ellátási láncok rövidülni fognak és a hazai gazdaság támogatása a környezetvédelem ügyével karöltve fokozatosan előtérbe kerül majd. Ezt a változást nem csupán a járvány nyomán fellépő gazdasági kényszer fogja mozgatni, hanem a világban zajló nagypolitikai játszmák is. Az Egyesült Államok és Kína között fokozódó politikai és gazdasági feszültség mára már oda vezetett, hogy Joe Biden gazdasági programja - a demokratáktól meglepő módon - a szabadkereskedelem pártolása helyett növelni kívánja az állami beszerzések során a hazai termékek arányát, miközben a lakosságot is ezek vásárlására biztatja.

Az egyébként Trump elnök úr által elindított patrióta fordulat tehát a választások végeredményétől függetlenül az elkövetkezendő években is meghatározó marad és annak hatását Európában is érezni fogjuk.

A koronavírus hatása, valamint a politikai változások és a környezetvédelmi szempontok fokozott figyelembe vétele végeredményben a hazai termékek iránti kereslet növekedéséhez vezethetnek majd.

A lehetőségek kihasználása azonban közel sem egyszerű feladat, hiszen a koronavírus-járvány nyomán fellépő nehézségekről nyugodtan kijelenthetjük, hogy az korábban soha nem tapasztalt sokkot jelent, mely messze felülmúlja a piacok változékonyságát. Ebben a helyzetben a stabil piacok megléte és megtartása mellett is nélkülözhetetlen a kormány, a civil szervezetek, valamint mindannyiunk támogatása ahhoz, hogy a hazai gazdaság az átmeneti visszaesést követően, a lehetőségeket kihasználva a világgazdasági rend átalakulásának nyertesévé válhasson.

Leitner Attila megbízott főszerkesztő (jobbra) a hirado.hu szerkesztőségének képviseletében átveszi az Érték és Minőség Nagydíj pályázat Kommunikációért Nívódíját Latorcai Jánostól, az Országgyűlés kereszténydemokrata alelnökétől az Érték és Minőség Nagydíj pályázat díjátadó ünnepségén a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban 2020. szeptember 9-én (Fotó: MTI / Máthé Zoltán)

A kormány az elmúlt hónapokban a hazai vállalkozások megmentése illetve helyzetbe hozása érdekében a gazdaságvédelmi akcióterv keretében több mint 9 ezer milliárd forintot, a GDP több mint 20 százalékát kitevő összeget különített el, számos szakmai programmal, javaslattal segítve az újraindulást.

Kiemelt üzenet, ha valaki hazai terméket vásárol, akkor az azt előállító vállalkozást támogatva közvetlenül képes hozzájárulni a magyar gazdaság fejlődéséhez.

Ezeket a hazai vállalkozásokat és legfőképpen az általuk előállított termékeket azonban láthatóvá kell tenni. Ebben kiemelt felelőssége van azoknak a civil szervezeteknek, melyek célja a tudatos vásárlás, valamint a magyar termékek iránti kereslet előmozdítása.

Az Érték és Minőség Nagydíj Pályázat ebbéli kötelezettségének évek óta úgy tesz eleget, hogy a tanúsító védjegyével ellátott innovatív termékekről bizton elmondható, hogy előállításuk során kiemelt figyelmet fordítanak a természeti környezet védelmére és a legszigorúbb minőségbiztosítási követelmények betartására. A kormány és a civil társadalom mellett azonban mindannyiunkra vár feladat. Miként a járvány első hullámának idején képesek voltunk összefogni és fegyelmezetten cselekedni, úgy erre ma is szükség van. A fogyasztási szokásokkal kapcsolatos felmérésekből tudjuk, hogy a magyar, különösen pedig a hazai élelmiszeripari termékek megítélése kimagasló, azonban vásárlásaink során az elmúlt évek javuló tendenciái ellenére sem fordítottunk több figyelmet arra, hogy ezeket előnyben részesítsük.

A koronavírus-járvány nemcsak azt mutatta meg, hogy mennyire sérülékeny a globális világgazdaság, hanem azt is, hogy mennyire egymásra vagyunk utalva. Ha ez utóbbi leckét megtanuljuk és képesek leszünk ezt szem előtt tartva nemcsak beszélni, hanem cselekedni is, akkor folytatódik Magyarország felemelkedése. Ezekkel a gondolatokkal köszöntöm valamennyiüket a mai ünnepségen. Gratulálok a díjnyertes pályázóknak, fogadják őszinte elismerésemet az elvégzett munkáért és az elért eredményekért! Köszönöm az Érték és Minőség Nagydíj Pályázat Kiírói Tanácsának munkáját, mindazon állami és civil szervezeteknek a támogatását, akik nélkül ma nem kerülhetett volna sor rendezvényünk megtartására.

Latorcai János

 

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!