Egy folyóban evezünk – sikeres volt "A Nagy Ipoly-takarítás"

A tavaly látványos eredménnyel zárult szemétszedési megmozdulás után idén újra megrendezték A Nagy Ipoly-takarítást, amelyen az önkéntesek mellett a környezetvédelem ügyében elkötelezett politikusok is részt vettek, köztük Juhász Hajnalka a KDNP országgyűlési képviselője és Pánczél Károly a térség Fideszes képviselője. Az Ipoly napjára időzített akcióban egyszerre volt nehéz és könnyű dolga a szemétszedő önkénteseknek, hiszen az extrém alacsony vízállás miatt alig tudtak kenuval haladni a vízen.

A vízen kenuval, a parton gyalog vonulva rakták nagy zacskókba a hulladékokat. Az egész évre jellemző szárazság újdonsággal lepte meg az akció önkénteseit. A már rekord alacsony vízállással csordogáló Ipoly medrének olyan területei bukkantak elő, amit tavaly még nem láthattak. A 170 kilométeres szakaszon, közel 50 önkormányzat, valamint több száz önkéntes tisztította meg vízen és vízparton a folyót.

A parton sörös dobozok, papucsok, a vízben gumiabroncs, tévé, benzinkanna bukkant elő. A felszínre került a meder aljáról tévé, jégkása készítő gép, hűtőszekrény darabok és a mindenhol szokásos háztartási szemét is. A résztvevők szerint meghökkentő felfedezés volt, hogy a parton eldobált élelmiszert is zsákolniuk kellett.

A Nagy Ipoly-takarítás idei mérlege a tavalyihoz képest könnyebb: idén Balassagyarmat és Őrhalom között 20 köbmétert, a folyó teljes hosszán mindösszesen 60 köbméter szemetet gyűjtöttek, de ez még nem mutat reális képet a partra járó emberek kultúrájáról. Ugyanis a tavalyi, első akcióban az évtizedek alatt eldobált szemet szedték ki a folyóból. Így az évről évre történő változások legkorábban jövőre lesznek láthatók, egy újabb gyűjtést követően.

Az Ipoly egyszerre választ szét és köt össze emberi sorsokat. Szimbóluma annak, hogy amit egymásért, a környezetünkért teszünk, azt magunkért is tesszük. Háláljuk meg a természetnek, amit ad nekünk és vigyázzunk rá! Az Ipoly ezer esztendőn át összekötötte az itt élő népeket, majd jött száz esztendő, amikor a határszakaszon elválasztott bennünket. Szerencsére, ma már újra összeköti a felvidéki és magyar települések lakóit, akik az elmúlt napokban közös erővel szedték össze a szemetet a folyóban és annak partján - emlékeztetett Pánczél Károly.

Környezetünk védelme, folyóink, vizeink tisztaságának megvédése olyan közös ügy, amelyért mindannyiunknak tenni kell. Jó példa erre az összefogással megvalósult határmenti folyó megtisztítása.

 

Forrás: ipolyinfo.hu, Juhász Hajnalka és Pánczél Károly FB oldala

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!