Elindult a Fekete Madonna zarándokvonat Budapestről Czestochowába

Mintegy 700 zarándok indult el hétfőn Budapestről Lengyelországba, a magyar pálosok szerzetesrendje által alapított czestochowai Szűz Mária-kegyhelyre a Fekete Madonna zarándokvonattal.

SoltészSoltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, a KDNP alelnöke az indulás előtt az orosz-ukrán háborúra utalva azt kérte, ne engedjük, hogy minket is belerángassanak abba, „ami nem a mi dolgunk, nem a mi háborúnk”.

Imádságokon és barátságokon keresztül győznünk kell a békességben"

– hangsúlyozta, majd azt is hozzátette, imádkoznunk kell a magyar-lengyel ezeréves barátságért is.

Fülöp Attila, a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára, a KDNP politikusa, aki családjával együtt a zarándokvonat utasa, kiemelte: ebben a mai kusza, békétlen világunkban nagyobb szükség van az ilyen zarándokutakra, mint bármikor korában.

Ez azt is mutatja, hogy a magyar nép őrzi a hitét, büszke a hitére és meg is vallja azt”

– mondta.

Az államtitkár megjegyezte, hogy velük utaznak állami gondoskodásban élő fiatalok is, akiknek egy ilyen utazás még nagyobb lelki feltöltődés, megerősödés, mint bárki másnak a vonaton.

Felföldi László pécsi megyés püspök úgy fogalmazott, "nem Czestochowába, hanem a szívünkbe fogunk megérkezni", ott kell megtalálni az örömöt, a békét és a szeretetet. Mert bárhová menjünk is, ha oda nem érkeztünk meg, sehova se jutottunk, akkor helyben maradtunk. Ebben segít a zarándoklat.

A „meccs folytatódik”, a jó és a rossz küzdelme, amiben mi a békét képviseljük – hangoztatta.

Az Erdélyből érkezett Tamás József püspök elmondta, azzal a céllal utaznak Czestochowába, hogy kérjék a Jóistentől, csendesítse le ezt a felbolydult mai világot, és adja meg a lelki békét mindannyiunknak.

Mosóczi László, a MÁV-Start Zrt. vezérigazgatója felidézte, a Misszió Tours és a MÁV-Volán-csoport 2011 óta működik együtt, ez idő alatt mintegy 30 zarándokvonatot és 21 ezer utast továbbított különböző belföldi és nemzetközi zarándoklatok helyszínére.

Budai László, a 8. Boldogasszony zarándokvonat szervezője, a Misszió Tours vezetője hozzátette, a pandémia óta vonattal még nem voltak Czestochowában, ahol főképp lelki programokban lesz részük a zarándokoknak. Csütörtökön, a lengyel édesanyától született Szent László királyunk ünnepén szentmisén vesznek részt Krakkóban, a II. Szent János Pál-bazilikában.

 

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!